Fokkerij | Gezondheid

Ruimen bokken nog niet zeker

Momenteel is het onduidelijk wat er met de bokken en rammen gaat gebeuren op met Q-koorts besmette bedrijven. Bij de bedrijven die nu geruimd worden, blijven de bokken in eerste instantie in leven totdat het ministerie meer duidelijkheid kan geven.
Dat bokken geruimd worden maar overblijvende dieren op het bedrijf een levenslang fokverbod krijgen, is vreemd. Als voor de bokken ook zo’n fokverbod zou gelden, bereik je hetzelfde doel als wanneer ze geruimd worden; de bacterie overbrengen kunnen ze in beide gevallen niet.
Ook onderzoeker bij het Centraal Veterinair Instituut Hendrik Jan Roest vindt het een opvallende zaak. “Je kunt een bok gelijk stellen aan een niet-drachtige geit. Bokken kunnen ook drager zijn van de Q-koorts bacterie. Maar bij een geit is zeker dat ze de bacterie kan uitscheiden als zij aborteert of aflammert. Van een bok is niet bekend of en in welke mate er overdracht plaatsvindt via het dekken.”
 Het ministerie hoopt deze week duidelijkheid te kunnen geven over het lot van bokken op besmet verklaarde bedrijven.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief