Gezondheid

Universiteit Utrecht: Q-koortsvaccin is effectief

Geiten en schapen die gevaccineerd zijn met het Q-koortsvaccin Coxevac dragen vele malen minder Coxiella burnetii-bacteriën bij zich dan niet-gevaccineerde dieren. Dat concluderen onderzoekers van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht in hun onderzoek naar het effect van de Q-koortsvaccinatie op met Q-koorts besmette bedrijven.
Vooral effect op vruchtwater
Van de geiten die voor het eerst drachtig waren (jonge geiten) is een uitstrijkje genomen en vruchtwater verzameld. Van de drachtige melkgevende geiten zijn daarnaast melkmonsters genomen. Uit de analyse van de resultaten bleek dat de dieren die gevaccineerd waren met het Q-koortsvaccin Coxevac, aanzienlijk minder vaak de Coxiella burnetii-bacteriën bij zich hadden in vruchtwater, uitstrijkjes en melk, dan de dieren die niet gevaccineerd waren. Dit effect was het sterkst in vruchtwater en bij de jonge dieren.
Verminderd risico
Niet-gevaccineerde jonge geiten hebben tientallen keer meer kans om de Coxiella burnetii-bacterie in het vruchtwater te hebben dan gevaccineerde jonge geiten. Uitscheiding van C. burnetii is het hoogst tijdens lammeren en abortus, waarbij besmet vruchtwater, vruchtvliezen en de moederkoek in de omgeving terecht komen. Daarom maken de onderzoekers uit de resultaten op dat vaccinatie besmetting van de omgeving kan verminderen, en daarmee kan bijdragen aan een verminderd risico voor de mens. 
Bijna 1.000 dieren onderzocht
Het onderzoek is uitgevoerd tijdens de ruiming van drachtige geiten en schapen eind 2009, begin 2010, in opdracht van het toenmalige ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en in samenwerking met de GD Deventer en het Centraal Veterinair Instituut. Om na te gaan welke effecten het vaccineren had, zijn de geruimde dieren onderzocht nadat ze geëuthanaseerd waren. Op de dag van hun ruiming zijn 957 drachtige dieren van 13 besmette bedrijven bemonsterd.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief