Gezondheid

Q-koortsplicht: voor 1 augustus vaccineren én registreren

De vaccinaties tegen Q-koorts op melkschapen- en melkgeitenbedrijven moeten dit jaar voor 1 augustus uitgevoerd zijn EN geregistreerd in de Centrale Database. Registratie is heel belangrijk, omdat de overheid dat controleert en op basis daarvan beslist of de maatregelen worden versoepeld. 
Het vaccineren gebeurt massaal, want elke geitenhouder is er goed van overtuigd dat de verplichte vaccinaties (alle dieren ouder dan 3 maanden, ook de dieren met een levenslang fokverbod) tijdig moeten worden uitgevoerd. De overheid controleert deze verplichting door de registraties in de Centrale Database te bekijken. Daar stokt het echter. De overheid geeft aan dat nog slechts heel weinig registraties van vaccinaties zijn gedaan. Op 3 augustus vindt er een Q-koortsoverleg plaats waarin de balans wordt opgemaakt; zijn de verplichte vaccinaties allemaal uitgevoerd, dan is de kans groot dat maatregelen worden versoepeld.
Vaccineren en registreren dus. Daartoe roept ook Jeannette van de Ven op, voorzitter van LTO Melkgeitenhouderij. “Het is noodzakelijk dat iedereen aan zijn/haar verplichtingen gaat voldoen, dus vaccineren en registreren voor 1 augustus a.s. Als we dit niet rond krijgen met z’n allen staan we maatschappelijk gezien enorm in ons hemd. Dit kunnen we niet maken.”

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief