Gezondheid

Preventief inenten tegen blauwtong mag

Veehouders mogen hun dieren preventief laten vaccineren tegen de ziekte blauwtong. Tot nu toe was inenting in gebieden zonder de ziekte niet toegestaan.
Nederland heeft sinds februari dit jaar formeel de status ‘blauwtongvrij’, en kan die nu ook behouden als er wordt gevaccineerd. Preventieve vaccinatie tegen blauwtong is nu weer mogelijk, nadat het Centraal Veterinair Instituut eerder dit jaar een risicobeoordeling heeft uitgevoerd. Het risico dat het virus opnieuw opduikt, is op dit moment iets groter dan vóór 2006, zo luidde de conclusie van het CVI.
De preventieve vaccinatie mag alleen met een in Nederland toegelaten geïnactiveerd vaccin tegen blauwtong. Alleen dierenartsen mogen deze uitvoeren. Vaccinaties moeten worden geregistreerd in een centrale database. Bij een preventieve inenting gaat het om een vrijwillig besluit van de individuele veehouder. De betrokken veehouders draaien zelf op voor de kosten.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief