Gezondheid

82 procent voldoet aan vaccinatieplicht

Uit de controle van de nVWA blijkt dat 82% van de schapen- en geitenbedrijven heeft voldaan aan de vaccinatieplicht; dat wil zeggen dat zij voor 1 augustus hebben gevaccineerd én geregistreerd. Bedrijven die hun dieren al vaccineerden maar dit nog niet registreerden, hebben nog een week de tijd om hun administratie op orde te brengen.
Bedrijven met een publieksfunctie, zoals kinder- en zorgboerderijen, krijgen tot 1 januari 2012 de tijd om te vaccineren. Van deze bedrijven voldeed nog maar 26% aan de vaccinatieplicht.
De nVWA controleert niet alleen de bedrijven die nog niet gevaccineerd hebben, maar controleert ook steekproefsgewijs bij bedrijven die al wel aan hun verplichtingen voldeden. De bedrijven die nog niet volledig gevaccineerd zijn, krijgen te maken met bestuursdwang. In dat geval komen de vaccinaties verricht door de nVWA voor rekening van de geiten- en schapenhouder. Voor een bedrijf met 1.000 dieren kan dat oplopen tot ruim € 7.000.
Versoepeling maatregelen
Staatssecretaris Bleker van het ministerie van EL&I en minister Schippers van het ministerie van VWS overwegen de Q-koortsmaatregelen pas te versoepelen als alle melkgeiten- en melkschapenhouders aan de vaccinatieplicht hebben voldaan.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief