Gezondheid

Fout in ‘Q-koorts-onderzoek: kat en hond vormen ook gevaar’

In het artikel over het Q-koorts-onderzoek dat bij het RIVM is uitgevoerd, verschenen in vakblad Geitenhouderij van april 2012, staan onjuistheden.
Te lezen is dat ‘kunstmatige inseminatie de kans op besmetting bij een individueel dier kan verhogen’.
In de literatuur is bekend, zo zegt het RIVM, dat zaad van herkauwers besmet kan zijn met de Q-koorts bacterie. Maar er is met honderd procent zekerheid te zeggen dat gebruikte KI-bokken uitvoerig zijn getest en altijd negatief waren voor Q-koorts (uitslag echt 0).
Het artikel schrijft verder: ‘Eind 2008 is de Geiten Ki Nederland (GKN) alle bokken gaan testen en zijn de positieve bokken afgevoerd.’
Inderdaad is in opdracht van GKN in 2008 begonnen met het testen van alle aanwezige bokken op Q-koorts. Maar de uitslagen hebben nooit Q-koorts aangetoond. Dus dat er positieve dieren zijn afgevoerd is pertinent onjuist. Alle jonge bokjes die nadien zijn aangevoerd komen binnen 7 dagen na geboorte van bedrijven die een verklaring van de GD moeten overleggen dat hun tankmonsters voor Q-koorts altijd als uitslag nul hadden.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief