Melken | Melkprijs

Stijging melkprijs zet ook in 2011 door

Een betere melkprijs en de beheersing van de risico’s met Q-koorts zorgen voor herstel en hernieuwd vertrouwen in de melkgeitenhouderij. “Na een turbulente periode zien ondernemers weer perspectief en kunnen ze bouwen aan de toekomst van hun bedrijven”, zei voorzitter Jeannette van de Ven van de LTO-vakgroep Melkgeitenhouderij, tijdens de presentatie van de Melkprijsvergelijking 2011.
Na het prijsdal in 2010 hebben melkprijzen zich vorig jaar hersteld, al lagen ze nog wel onder het gemiddelde van voorgaande jaren. De stijging in 2011- gemiddeld 11,3% – zette zich dit jaar door: de opbrengstprijs ligt nu op het hoogste niveaus sinds de eerste melkprijsvergelijking in 2006. De hogere melkprijs is volgens Van de Ven overigens hard nodig om de gestegen (voer)kosten te compenseren en eerdere verliezen weg te werken. Nederland telt 359 gespecialiseerde geitenbedrijven, waarvan 329 met honderd of meer dieren. Het aantal melkgeiten is in 2011 licht gestegen naar een kwart miljoen.
Uit de melkprijsvergelijking 2011, uitgevoerd door het Productschap Zuivel in opdracht van de LTO vakgroep Melkgeitenhouderij, blijkt dat de hoogste melkprijs van 43,51 euro per 100 kg geitenmelk opnieuw staat op naam van Coöperatie BGNN in Leek. De verschillen tussen de nummers twee tot en met zes zijn gering. Opvallend is het herstel van Amalthea (nu tweede met 41,97). Deze verwerker wordt op de voet gevolgd door Coöperatieve Belangenvereniging Melkgeitenhouderij Midden Nederland (CBM) in Twello (41,92), Holland Geiten Melk (HGM) in Almelo (41,89), Henri Willig in Katwoude (41,65) en De Jong Cheese in Alphen (NB) met 41,40 cent. De ranglijst wordt gecompleteerd door Bettinehoeve in Etten Leur (40,79) en Milkconnect in Schaijk (40,55).
De melkprijzen zijn berekend voor standaardmelk. De door individuele melkveehouders ontvangen melkprijs varieert afhankelijk van de samenstelling, kwaliteit en geleverde hoeveelheid.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
MelkenMelkprijs
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief