Gezondheid

‘Nederland onvoldoende voorbereid op nieuwe uitbraak zoönose’

Nederland is onvoldoende voorbereid op een nieuwe uitbraak van ziektes die van dieren op mensen worden overgebracht. Er is sinds de Q-koorts in 2008 veel veranderd, maar veranderingen gaan langzaam. Dat is de uitkomst van een debat tijdens het 150-jarige bestaan van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD). Wetenschappers als Roel Coutinho, Ron Fouchier en Ludo Hellebrekers gingen met elkaar in debat over een gezamenlijke aanpak van zoönosen.
Volgens prof. dr. Roel Coutinho (hoogleraar epidemiologie en preventie van infectieziekten) is het bewustzijn onder artsen toegenomen. “Destijds realiseerden we ons niet hoe besmettelijk Q-koorts was.” Volgens prof. dr. Ron Fouchier (hoogleraar virologie) zijn we aardig bezig, maar is er zeker ruimte voor verbetering. “Zowel humane artsen als dierenartsen moeten een slag maken.” prof. dr. Ludo Hellebrekers (voorzitter KNMvD): “De samenwerking tussen beide groepen artsen is onvoldoende uitgerold.” Volgens Fouchier, die door het magazine Times behoort tot de 100 meest invloedrijke personen ter wereld, is de vogelgriep een groter risico dan bioterrorisme.
Kans op uitbraak zoönose beperkt: 76 procent zegt nee
Het debat werd gehouden tijdens het congres van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) en stond volledig in het teken van one health: de duurzame en gezamenlijke aanpak van de gezondheidszorg voor mens, dier en milieu door een nauwe samenwerking tussen humane artsen en dierenartsen. Voor het debat liet de ledenorganisatie en dienstverlener voor zorgprofessionals VvAA onderzoek doen naar one health en zoönosen. Hieruit blijkt dat 81 procent van de dierenartsen de samenwerking met humane artsen onvoldoende vindt. 76 procent van de dierenartsen is het oneens met de stelling dat de kans dat in Nederland een zoönose uitbreekt, beperkt is.
Zonder antibiotica kan niet
One health is volgens artsen de sleutel om zoönosen het hoofd te bieden. Tweed derde van de artsen denkt dat een one health benadering een kostenvoordeel voor de gezondheidszorg met zich meebrengt, zo blijkt uit het onderzoek van VvAA. Een uitbraak heeft niet alleen gevolgen voor de volksgezondheid; er zijn ook economische belangen mee gemoeid. Zowel voor de getroffen diereigenaren als voor de gezondheidszorg.
Een probleem bij de aanpak van zoönosen, is dat virussen resistent kunnen worden tegen antibiotica, waardoor zelfs keelontsteking tot de dood zou kunnen leiden.  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwde voor een ‘post-antibiotica tijdperk’. “Een periode zonde antibiotica, dat wil je gewoon niet”, benadrukt Coutinho. “Daarom is het verstandig dat we bepaalde antibiotica exclusief voor humane geneeskunde houden.”
Over VvAA
VvAA is een ledenorganisatie en dienstverlener die opereert in het hart van de gezondheidszorg in dienst van meer dan 107.000 professionals in de Nederlandse gezondheidszorg: medici, paramedici, studenten en zorginstellingen. VvAA biedt hen verzekeringen financiële diensten, juridisch advies, belastingadvies, praktijkfinanciering, vestigingsbegeleiding, opleidingen, een eigen reisbureau en ‘Arts en Auto’, het maandelijkse magazine. VvAA is gevestigd in Utrecht en heeft regiokantoren door het hele land.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief