Algemeen

Een grote beurs exclusief voor de geitensector

Op de tweede dag van Boer On Tour Geit in Frankrijk noviteiten op de Franse geitenbeurs Capri ‘nov en een bezoek aan een typisch Frans Alpine geiten bedrijf.
Exclusieve beurs
In Nederland een onbekend fenomeen en in België ook:  een commerciële beurs uitsluitend voor de geitensector, dat is typisch de Franse beurs Capri’ inov. Het is alweer voor de vierde keer dat de tweejaarlijkse geitenbeurs zijn deuren opent in het plaatsje Niort. Dit keer op 7000 m2 oppervlak en met ruim 100 exploitanten en de verwachting is dat in de twee dagen dat de beurs open is ruim 3000 bezoekers gaan komen. Via de zijcoulissen van de hoofdhal, en niet via de hoofdingang waar wel een lange rij wachtenden staat, lopen we met ons 51en strak naar binnen. Complimenten voor de organisatie van deze studiereis. We kunnen inderdaad als geitenclub jaloers zijn op een beurs die zich uitsluitend richt op de geitensector. In Gorinchem laatst op de landbouwbeurs, zo vertelde mij een geitenhouder, konden maar liefst twee stands worden geteld die iets presenteerden voor geitenhouders. Hier dus een show met meer dan 100 standhouders louter voor de geitenhouder: Een Waar Geitenmekka. Tijdens de tweedaagse beurs worden de mooiste geiten gekeud voor een predicaat.
KI bedrijf CAPGENES
Rond 10 uur worden we als groep op de stand van het KI Instituut Capgenes verwacht. Mevrouw Mathilde Kauden van de afdeling communicatie verteld ons hoe haar Instituut de KI organiseert. Deze organisatie levert ingevroren sperma van zowel de Saanen geit als de Alpine. Jaarlijks worden uit alle geiten in Frankrijk die meedoen aan de melkcontrole en het beste uiterlijk en melkgift hebben,1000 geiten geselecteerd. Uit deze geiten worden de bokken geselecteerd die voor de KI gaan dienen. Uiteindelijk, na een strenge selectie op uiterlijk en het vrij zijn van vele ziektes, blijven 120 bokken over. Daarvan wordt sperma verzameld en gecontroleerd op kwaliteit en de mogelijkheid van goed invriezen. Zo blijven slechts 70 bokken over die invriesbaar kwalitatief goed sperma hebben en een goede libido. Na het gebruik van ingevroren sperma van deze bokken op een selectie van geiten in Frankrijk resteren nog 40 bokken die sperma gaan geven voor KI. Zij gaan 2 tot 3 keer per week springen en zo n 50 rietjes sperma per sprong leveren. Een rietje kost de geitenhouder via zijn coöperatie 30 euro.
NIEUWE ZAKEN
Hoewel geen wereldschokkende noviteiten, wel veel interessante ontwikkelingen in diverse sectoren. Het bedrijf Silofarmer demonstreert zijn voederrobots DA-300 en 500. Via een bovenopvang-systeem of met een rijdende robot in de stal wordt het voer automatisch voor de geiten gebracht.  Vele geitenhouders kijken likkebaardend naar de machines die hun werk stilzwijgend en zonder klachten doen. Werkt dit ook bij mij in de stal? Ook het bedrijf Lely prijkt met zijn voerrobot Vector.
Het Zweedse DeLaval heeft samen met bouwer Albouy een melkcarousel ontwikkelt voor 30 tot 72 plaatsen. Alliance Pastorale toont zijn nieuwe versie van een kantelbare klauwbekapper. Verder tonen diverse voerfirma’s hun voederlijnen voor geiten. Interessant en veel gebruikt in Frankrijk zijn zeer grote voederbrokken, vaak wel 4 bij 4 cm, die bestaan uit een mengsel van vele granen. De geiten zijn er dol op en de brokken leveren veel structuur en eiwit aan de geit.
Opvallend is de bijna afwezigheid van alternatieven voor de gangbare elektriciteit; slechts het bedrijf AER toont zijn kunnen op het gebied van zonnecollectoren en zonnepanelen. Navraag leert dat in Frankrijk de energiekosten recent lager zijn geworden waardoor een systeem van zonne-energie en dan zonder subsidies oninteressant is qua kosten.
VOOR HET EERST EEN NEGATIEF SALDO IN 30 JAAR
De namiddag is ingeruimd voor een bezoek aan geitenhouder Marc David. Deze 51 jarige boer heeft naast een geitenbedrijf met 1800 melkgevende Alpine geiten tevens een melkveebedrijf.  Hij melkt met de geiten een plas van circa 1,4 miljoen kilo vol. En dat met 3 medewerkers voor de koeien en 2 voor de geiten. Een typisch Fransman deze mijnheer: “Ik ben voor simpelheid ”is zijn credo. En dat blijkt maar al te goed uit onze rondgang over het bedrijf en zijn verhaal erbij. Deze man let echt goed op kosten en arbeid. Alle overbodige opsmuk is hem vreemd. Zo heeft hij al 12 jaar geen melkcontrole en werkt hij in 1 productiegroep. De stal is oud maar functioneert nog goed. En alle geiten gaan tegelijk zo’n twee maanden droog. Tussen nu en eind januari melkt hij dus geen geiten en zegt hij gekscherend vakantie te nemen. Tijd om stal en erf eens grondig schoon te maken neemt hij niet. We vragen ons af of de dieren voor de periode van droogstand alle voer in een keer krijgen voorgereden. De 13 jaar oude melkstal is een 56 stands carrousel van het merk Gabard.
Rantsoen
Het basisrantsoen van 2,9 kg d.s per dag en goed voor zo’n 3,5 g melk bestaat uit stro, hooi, grasklaver en silo mais. En verder grote geperste brokken van luzerne en een basisbrok met 40 procent eiwit. De maïskorrels worden kort voor de lammertijd gevoerd. Marc heeft 180 ha grond en daarop teelt hij niet alleen zijn eigen gewassen maar verkoop van gewassen is een extra profit centre.
Jaarlijks worden 20 nieuwe bokken aangekocht en in totaal worden 70 bokken voor de 1800 geiten ingezet. Met een vervangingspercentage van 25 procent is Marc  tevreden. Zoals gezegd een echte Fransman die zijn bedrijf in de goede zin bedoeld, ogenschijnlijk – met de Franse slag – aanstuurt. Op de terugweg in de bus en tot laat in het restaurant geeft zijn kijk op het boeren een levendige discussie onderling. Doen wij Nederlandse boeren teveel van het goede, zijn onze kosten niet veel te hoog of past de cultuur van Marc gewoon niet in de onze?
Na de rondleiding krijgen we voor vertrek nog een borrel in de stal aangeboden. Weer zo’n Franse geste die zeer goed op ons overkomt.

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief