Algemeen

Met een bus vol geitenhouders naar Frankrijk

Zeer inspirerend, een boer on tour geit in Frankrijk. Vanmorgen, eigenlijk vannacht nog, met een bus vol naar Brussel en vandaar uit naar Poitiers met de snelle Thalys. Vanmiddag al een mooi en nieuw geitenbedrijf bezocht met íjn allen:  ruim 20 Nederlandse en 5 Belgische geitenhouders.
Het geitenbedrijf – GAEC DES LOIS- in het dorpje Prahecq, ligt zo’n 80 km van Poitiers. Drie broers en hun moeder bestieren dit bedrijf. Zij brachten twee verschillende geitenbedrijven samen op deze locatie en bouwden er nieuw. September dit jaar werd een nieuwe stal voor 800 bruine Alpine geiten in gebruik genomen.
De broers hadden bij de nieuwbouw voor ogen een optimaal welzijn zowel voor de geiten als de mens die deze geiten moet verzorgen. Daarin werden kosten noch moeite gespaard. Uiteindelijk werd 765 euro per geitenplaats neergeteld. Zo is er een 52 stands Albouy melkcarousel, een automatisch voersysteem (voerrobot) en een natuurlijk geventileerde stal met mooie kunstmatige verlichting. Maandenlang hebben de broers met de bank moeten onderhandelen over hun financiering. Uiteindelijk lukte het en kregen ze ook nog 10 procent staatssubsidie op het gebouw.
De broers hebben als doel om 1000 liter per geit per jaar te gaan melken met 800 geiten. In 2011  werd 942 kg per geit gemolken met 3,75 vet en 3,58 eiwit. Er is 60 kg krachtvoer nodig voor 100 kg melk. Als je alle premies meerekent werd 57,7 cent per kg melk gegeven door de melkfabriek. Het krachtvoer wordt deels zelf geoogst en in een naburig bedrijf tot een grote brok gemaakt. Die brok bevat tarwe en luzerne. Volgens de broers kan de stal door zijn uitstekende isolatie zowel in de zomer bij 36 0C en in de winter bij minus 10 0C een goed klimaat geven. Het viel veel geitenhouders wel op dat de stal veel stof in de lucht had.
 
 

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief