Gezondheid

Dijksma wil praten over traject vrijstatus Q-koortsbedrijven

Staatssecretaris Dijksma van Landbouw wil met de geitensector om tafel over de aanpak van Q-koorts bij besmette bedrijven. Nu gelden maatregelen die een nieuwe besmetting niet uitsluiten.
Dat schrijft Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer op basis van een besmetting bij een bedrijf in Dalfsen. Op het bedrijf is eind maart voor de derde keer Q-koorts uitgebroken. Er zijn daar nog melkgeiten die bij eerdere besmettingen niet zijn geruimd omdat ze niet drachtig waren. Mogelijk zijn ze toch de bron van de infectie en zijn strengere maatregelen nodig om de ziekte helemaal uit te bannen.
“De bedrijven die de Q-koorts besmet status hebben, hebben veelal nog oudere dieren die ten tijde van de uitbraak niet drachtig waren en niet geruimd zijn. Ik wil met de sector in overleg treden over het traject naar de vrijstatus van deze bedrijven”, zo schrijft Dijksma.
Op dit moment zijn 23 bedrijven in Nederland besmet met Q-koorts, op 7 van die bedrijven is al eerder Q-koorts geconstateerd.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief