Fokkerij

Koninklijk tintje op Geitenfokvereniging St. Anna

Tijdens de viering van het honderdjarig bestaan van Geitenfokvereniging St. Anna in Gilze reikte burgemeester Jan Boelhouwer afgelopen zaterdag een Koninklijke erepenning en twee Koninklijke onderscheidingen uit. De Koninklijke onderscheidingen Lid in de Orde van Oranje-Nassau waren voor Kees van Dongen en Piet van Haperen, beiden uit Gilze. De Koninklijke erepenning was voor de vereniging.
lintjeKees van Dongen-PG (2)Kees van Dongen is al bijna veertig jaar actief in de wereld van de geitenfokkerij en staat daar te boek als ‘een vrijwilliger uit duizenden’. Voor de Nederlandse Organisatie voor de Geitenfokkerij (NOG) is hij sinds dertig jaar keurmeester. Ook draagt hij zijn kennis aan anderen over en maakt dat professionele geitenhouders in binnen- en buitenland hun geitenstallen weten te verbeteren. Met zijn kennis op het gebied van automatisering wist hij de verwerking van stamboekgegevens te verbeteren en ook was hij jarenlang in touw om de melkcontrole te perfectioneren. Bij Geitenfokvereniging Sint Anna in Gilze is hij de voorzitter van een actief bestuur dat keuringen organiseert en de nodige kennis en enthousiasme doorgeeft aan de nieuwe en jonge leden. Ook is hij mederedacteur van nieuwsbrief en website.
lintjePiet van Haperen-PG (3)Ook Piet van Haperen heeft zich in 34 jaar ontwikkeld tot een onmisbare schakel in de wereld van de geitenfokkerij. Zowel regionaal als landelijk kent iedere geitenhouder hem en waardeert hem vanwege zijn inzet, zijn inzicht en zijn kennis. Voor de Nederlandse Organisatie voor de Geitenfokkerij (NOG) is hij al dertig jaar stamboeksecretaris voor Zuid-Nederland en de spil in het netwerk van NOG, hobbyfokkers en geitenbedrijven. Hij is keurmeester, stamboekinspecteur en instructeur; hij stimuleert en houdt steeds kwaliteitsverbetering voor ogen. Hij is lid van de NOG-Scholingscommissie en belast met de instructie van keurmeesters en inspecteurs.
De Koninklijk erepenning was voor de honderdjarige vereniging zelf. Hoewel ‘hoogbejaard’ is de vereniging nog steeds een gezond bloeiende en toonaangevende club met een actief bestuur en honderd leden. Ook binnen de Nederlandse Organisatie voor de Geitenfokkerij is St. Anna een van de toonaangevende verenigingen. Zij spant zich in om de kwaliteit van de geiten op een hoger peil te brengen. Met jaarlijks allerlei activiteiten op het gebied van educatie en keuringen, een website en een nieuwsbrief, is de vereniging een steun voor de Brabantse melkgeitenfokkers.
lintjeBestuur St. Anna-PG (4)

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Fokkerij
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief