Algemeen

De Gulle Waard in race voor Puurste Restaurant

Gasterij De Gulle Waard in Winterswijk, een van de eerste restaurants die met trots geitenvlees op de menukaart zette en ook bekend is om de vele verschillende soorten gerechten met geitenvlees, is een van de drie genomineerden voor de titel ‘Puurste Restaurant van Nederland 2014’.

Elk deelnemend restaurant aan de Puur Restaurant Week kon een check- en  vragenlijst invullen. De horecaondernemer kon onder meer aangeven welke  duurzame producten worden gebruikt. Ook werd naar de persoonlijke motivatie  gevraagd en de wijze waarop het restaurant zelf de pure producten onder de  aandacht brengt bij haar gasten. Eigenaar en kok van De Gulle Waard Nel Schellekens vertelt lachend: “Ik had natuurlijk aan 1 A4’tje niet genoeg. Ik werk met datgene wat er is. Er zijn heel veel lokale boeren en telers die geregeld wat bij me komen brengen. Ik bekijk dat, en bedenk op dat moment wat ik ermee ga doen. Belangrijk daarbij is dat ik van elk product de kenmerken wil bewaren.”

Eerlijke pot eten
Naast De Gulle Waard zitten ook Restaurant Dwars in Amsterdam en Pollevie in Den Bosch nog in de race om Puurste Restaurant te worden.  Omdat naast duurzaamheid de smaak bepalend is, gaat de jury in september bij de 3 genomineerden langs om een ‘Puur Menu’ te proeven. “In september komen wij met het Puurste Menu, dus dat is ook waar de jury gerechten uit kan kiezen. Natuurlijk komt in dat menu ook geit. Ik roep niet voor niets wel eens dat ik de bokkenkok ben”, straalt Schellekens.

 Foto: Gulle Waard
Foto: Gulle Waard

Of ze een kans maakt op het winnen van de titel, weet Schellekens niet. “Ik ken de andere genomineerden niet, dus ik heb echt geen idee. Ik doe gewoon wat ik altijd doe: een eerlijke pot eten koken. Alle ingrediënten gebruik ik daar waar ze voor gemaakt zijn. Ik maak geen ‘12 structuren van biet’, ik maak bietensap en bietensoep en bietenmousse enz.”
Geitenvlees
Overigens worden de verschillende geitengerechten nog altijd veel gegeten in Winterswijk. “Soms zit er van de mensen die hier komen eten wel 50 procent aan de geit”, vertelt Schellekens. “Ik werk met Boergeit, Landgeit, melkgeit, net wat er is. En ik serveer geit in zijn puurste vorm. We hebben het over eten, niet over kunst.”
De Puur Restaurant Week en de verkiezing worden georganiseerd door Puur! uit eten, de duurzame culinaire gids van Nederland. De winnaar wordt op 6 oktober bekendgemaakt.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief