Algemeen

Bouwvergunning veehouderijen Brabant vrijwel onmogelijk

Geit bericht 1Afgelopen vrijdag hebben de Provinciale Staten van de provincie Noord-Brabant een bouwstop afgekondigd voor de bouw van stallen in Brabant. Deze bouwstop is aangekondigd om te voorkomen dat er nog vele aanvragen voor nieuwe stallen ingediend worden voordat het nieuwe beleid van de provincie, met als belangrijkste onderdeel de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV), op 1 maart van het volgend jaar in werking treedt.
Momenteel kan nog wel een vergunning worden aangevraagd, maar dan moet wel worden aangetoond dat het gaat om een ontwikkeling naar een zorgvuldige veehouderij. Een veehouderij moet maatregelen nemen om beter dan wettelijk te scoren op twee van deze vier thema’s: emissie van ammoniak;  emissie van geur; emissie van fijnstof; mineralenbeheer.
Verder is er geen wettelijk toetsingskader. Wel wordt er na een aanvraag van een vergunning een buurtdialoog gehouden. “Alle mensen die in een straal van 500 meter van de uit te breiden veehouderij wonen worden uitgenodigd. Zijn er dan te veel bezwaren, dan wordt er nog een omgevingsdialoog gehouden”, weet Jack Rooseboom van Geling Advies.

PAS heeft weinig invloed

Nadat de PAS (Pragmatische aanpak Stikstof) gereed is, zal er volgens Rooseboom weinig veranderen in Noord-Brabant. “De PAS heeft vooral betrekking tot de ammoniakuitstoot. De provincie houdt vooral vast aan de BZV.”
En voldoet een bedrijf aan alle voornoemde eisen en krijgt het de vergunning verleend? Dan eist de provincie dat de vergunning binnen twee jaar gerealiseerd wordt. Doet een bedrijf dat niet, dan krijgt het bedrijf een boete opgelegd.

Bron: Geling Advies

Bron foto: www.damb.nl

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief