Algemeen

Brabant verleent ontheffingen na uitspraak rechter

De provincie Brabant verleent ontheffingen voor de verplaatsing of uitbreiding van zes veehouderijen. Hierin volgt de provincie de uitspraken van de Raad van State tussen 14 augustus en 20 november over vijftien beroepszaken, waarvan er zes gegrond verklaard zijn. Daarnaast verleent de provincie een ontheffing voor de uitbreiding van een geitenhouderij in verband met het beëindigen van de tijdelijke bouwstop voor geitenhouders.
De ontheffingen betreffen drie veehouderijen in Baarle-Nassau en veehouderijen in Landerd, Gemert-Bakel, Sint Oedenrode en Oirschot.

Strikte criteria

In 2010 besloot de provincie om geen nieuwe intensieve veehouderijen toe te staan of staluitbreidingen boven de 1,5 hectare. Voor reeds lopende aanvragen hanteerde de provincie zeer strikte criteria. Circa veertig ondernemers tekenden beroep aan tegen het besluit dat zij niet mochten verplaatsen naar een nieuwe locatie of uitbreiden. De Raad van State keurde in een eerdere uitspraak de algemene werkwijze van de provincie goed. Voor individuele gevallen doet de Raad van State uitspraak of er sprake is van aanvragen met gemeentelijke instemming.

Ontheffing geitenhouder

De provincie verleent ontheffing voor de uitbreiding van een geitenhouderij in Oirschot, omdat Provinciale Staten op 1 november de tijdelijke bouwstop voor geitenhouders hebben opgeheven. De Raad van State heeft nog geen uitspraak gedaan over deze beroepszaak. Bij deze ontheffing speelt de vraag niet of er sprake was van een aanvraag met gemeentelijk instemming. De tijdelijke bouwstop was de enige grond voor het niet verlenen van een vergunning in eerste instantie.

Normale procedure

De door de provincie verleende ontheffingen maken de weg vrij voor normale procedures voor bestemmingsplannen. Hierbij staat het de gemeente vrij om geen bestemmingsplan op te stellen of een kleiner bouwblok toe te kennen in het bestemmingsplan. Ook kunnen bezwaren ingediend worden tegen de bestemmingsplannen. Als de nieuwvestigingen er daadwerkelijk komen, zullen deze gepaard gaan met het beëindigen van een volwaardig bedrijf elders.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief