Fokkerij

Nieuwe inseminatiemethode geiten

Er is een nieuwe inseminatiemethode voor geiten op de markt. Het bedrijf KI Mobiel, met wortels in de varkenshouderij, heeft gedurende twee jaar gewerkt aan de ontwikkeling ervan. In de herfst van 2013 hebben drie geitenhouders als proef hun dieren volgens deze nieuwe methode geïnsemineerd. Resultaten lijken met drachtigheidspercentages tussen 55 en 65 procent goed.
Wim en Jelte Reesink van KI Mobiel zijn anderhalf jaar bezig geweest met de ontwikkeling van het optimale, unieke recept voor de verdunning van vers geitensperma. Een ander verschil met de gangbare inseminatiemethode, is dat het sperma voorin de baarmoeder wordt gelegd (in plaats van in de cervix). Hiervoor wordt een pipet met schuimkop en binnenpipet gebruikt. Dat zou makkelijk en diervriendelijk zijn.
Geitenhouder Erik Fokker uit Zalk insemineerde zelf een aantal geiten volgens de nieuwe methode. “Ik heb een carrousel en dan kan ik er heel makkelijk bij. Gaat echt perfect. Het kost me zo’n 3 minuten per geit.”
De kosten per geit liggen op zo’n 15 euro, en zouden in de toekomst wellicht kunnen dalen. Ook zouden de kosten voor geitenhouders kunnen dalen omdat het sponsen achterwege kan blijven door zelf te insemineren. Het opsporen van ritsige geiten is dan een punt van aandacht.
Dat realiseert ook KI Mobiel zich. Reesink zou daarom graag zien dat de geitenhouderij gaat werken met zoekbokken en met lichtregimes. Op termijn wil KI Mobiel drachtigheidspercentages bereiken van 80 à 90 procent. “In de varkenshouderij is dit gangbaar. Dat moet in de geitenhouderij ook gaan lukken.”


Lees het complete artikel in Geitenhouderij 1-2014.
 

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Fokkerij
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief