Fokkerij

Veelbelovende jaarlingen in lijst 2013

In de jaarlingenlijst – samengesteld door de Fokcommissie Witte Geiten – van dit jaar staan 26 eenjarige geiten die in 2013 minimaal 87 punten voor Algemeen Voorkomen (AV) hebben gekregen. Dit aantal neemt langzaam toe en was in 2013 gelijk aan het jaar ervoor.
De twee melkbedrijven Meekma en Gortemaker hebben allebei vijf jaarlingen in de lijst. Van de 26 behaalden zes jaarlingen zelfs 88 punten voor AV. De tweede selectie is de uier en met dit onderdeel scoorde Ella Wa 11 het hoogst (ook 88 punten). De fokker van de lijstaanvoerder is Aline Gortemaker uit het Drentse Broekhuizen en zij had in 2013 tijdens een huiskeuring zes jaarlingen in laten schrijven. “Ella Wa 11 kreeg 88, 88, 88, 88, 88 en is Registergeit geworden. Haar vader is Broeklander Wallace (Merilla Willem II x Renske Jo 19). De Wallace-dochters hebben goede uiers en produceren prima. Deze geit heeft nog een zwart Toggenburger-zusje die ook goed geeft. Van beide geiten heb ik vorig jaar twee geitjes aangehouden”.

Minolta DSC
Ella Wa 11

 
Verder valt op dat Uilke de Vries uit Aldeboarn drie jaarlingen en dat Jan en Hennie Maat uit Luxwoude na vele jaren weer twee Sweachmer Trijntjes in de lijst hebben. De Trijntjes hebben allebei 88 punten van de inspecteur gekregen en Jaap 104 als vader.
Toch is er één jaarling in de lijst met de maximale score voor uier. Lana (vader: Riethoeve Constantijn) van Henk Weltje uit het Brabantse Veldhoven heeft op papier 89 punten voor uier en 87 punten voor AV, waarmee ze de zevende plek in deze jaarlingenlijst inneemt. Haar moeder (Anna) en grootmoeder (Aafje) imponeren net als Lana ook met hun ontwikkeling en correcte­ uier.
7 Lana - JdW
Lana

 

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Fokkerij
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief