Melken

Maatschap Langenberg wint Agroscoopbokaal 2013

Geitenhouder Langenberg in Anerveen (Overijssel) heeft de Agroscoopbokaal 2013 voor geitenhouders gewonnen. ForFarmers Hendrix introduceert voor het eerst een Agroscoopbokaal voor geitenhouders om de klanten te belonen voor hun streven naar ambitie, duurzaamheid of rendement.
Op basis van de gegevens uit Agroscoop (het monitoringsprogramma van ForFarmers Hendrix) heeft Langenberg in 2013 de grootste stijging in voerwinst gerealiseerd. Hij realiseerde een stijging van maar liefst vijftig procent. Het landelijke gemiddelde steeg van € 349 in 2012 naar € 440 vorig jaar. De stijging is onder andere toe te schrijven aan de hogere melkprijs en daling van het krachtvoerverbruik. In 2013 was het verbruik 1,3 kilogram per 100 kg lager dan in 2012. Met andere woorden: meer melk uit minder voer. Dat is het resultaat van een hogere rantsoenefficiëntie en een betere ruwvoerkwaliteit. Beide factoren zorgen ervoor dat er minder krachtvoer nodig is om hetzelfde aantal liters melk te produceren.
Voor Gerritjan Langenberg is de Agroscoopbokaal een beloning voor zijn streven naar een hoger rendement. Hij heeft sinds 2012 meerdere aanpassingen doorgevoerd. “We zijn overgestapt van een stro-brokrantsoen naar een rantsoen met kuilvoer. Verder zijn we in de zomermaanden meer Univit Buffer gaan voeren en vorig jaar zijn we gestart met het verstrekken van de krachtvoerbrok Capri Lipo+. Deze vetverhoger heeft zeker bijgedragen aan het goede resultaat”, denkt Langenberg.
ForFarmers Hendrix - Tabel Agroscoop Geiten 2012 - 2013
ForFarmers Hendrix reikt jaarlijks de Agroscoopbokaal uit aan een klant om hem te belonen voor de geleverde prestaties op één van de kengetallen in Agroscoop. Dit kengetal moet passen bij één van de kernwaarden ambitie, duurzaamheid of rendement. ForFarmers Hendrix koos het kengetal voerwinst dit jaar als graadmeter voor de winnaar van de Agroscoopbokaal, omdat dit inzicht geeft in het rendement op een bedrijf. De voerwinst is de uitkomst van de melkgeldopbrengsten minus alle voerkosten (mengvoer, bijproducten en ruwvoer).

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Melken
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief