Algemeen

Belgen vullen voorraad Q-koorts vaccinatie aan

Op voorstel van uittredend landbouwminister Sabine Laruelle keurde de Belgische ministerraad een ontwerp van koninklijk besluit goed over de financiering van vaccins tegen Q-koorts. Dat meldt VILT (Vlaams Infocentrum land- en tuinbouw.
Schapen- en geitenbedrijven die positief testten, moeten verplicht hun dieren vaccineren. België nam zijn voorzorgen nadat Nederland in 2009 geconfronteerd werd met een Q-koortsepidemie op het platteland. Toen waren dusdanig veel mensen besmet dat de Nederlandse overheid drastisch ingreep en alle drachtige dieren op Q-koortspositieve melkgeiten- en melkschapenbedrijven liet opruimen. Het ging om meer dan 50.000 dieren.
Schapen- en geitenbedrijven in België die positief testten op Q-koorts moeten bepaalde maatregelen naleven om de volksgezondheid te beschermen. De verplichte vaccinatie is één van de maatregelen. Het Belgische Voedselagentschap financiert de aankoop van het vaccin, dat gratis ter beschikking wordt gesteld aan de dierenartsen die verantwoordelijk zijn voor de vaccinatie. Aangezien de voorraad uitgeput is, wordt een nieuwe voorraad vaccins aangelegd. De uittredend landbouwminister laat weten dat de maatregel, die zijn effectiviteit heeft bewezen, zonder beperking in de tijd kan worden voortgezet.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief