Fokkerij

Primeur op landelijke geitenkeuring: Melkgeiten

De Nationale geitenkeuring van de Nederlandse Organisatie voor de Geitenfokkerij op 13 september in Barneveld komt met een primeur: er zal naast de bekende rassen Wit, Toggenburger, Bont, Nubisch en Boer ook een rubriek met geiten van het ras Melkgeit gekeurd worden. Deze dingen ook mee om het Dagkampioenschap, mits het beste dier van deze groep uiteraard 1e premie-waardig is.
De dieren in deze rubriek vallen dus niet onder een van de 5 rassen waarvan de NOG stamboek bijhoudt, maar zijn van een ander ras of zijn een kruisingsproduct en hebben wel een geregistreerde afstamming bij de NOG. Er zijn 4 inzenders die dieren in deze categorie hebben opgegeven, waaronder professionele geitenhouders.
In de rubriek zal onder andere een 100% raszuivere Britse Toggenburger te zien zijn van inzender Gearwurking Boer-Veen, een samenwerkingsverband tussen hobbyfokker Goffe de Boer en professionele geitenhouder Harm van der Veen. Deze geit genaamd Teilos Ardyn zal ondermeer een goede uiervorm en melkproductiviteit laten zien, iets waarin de Britse Toggenburger uitblinkt. Goffe de Boer: “De Britse Toggenburger is een ras dat recent wat meer invloed heeft gekregen in de professionele melkgeitenhouderij. Redenen hiervoor zijn de uiervorm en goede melkproductie in combinatie met ‘vers bloed’.”
Brits Toggenburger-bloed is volop aanwezig in de rubriek Melkgeiten tijdens de Nationale geitenkeuring. Naast Teilos Ardyn zullen er nog 4 halve Britse Toggenburgers aanwezig zijn. Een aantal kruisingen tussen Brits Toggenburger maal Nubisch/Melkgeit kruising en Brits Toggenburger maal Nederlandse Toggenburger en Brits Toggenburger maal Brits Alpine/Melkgeit kruising.
De dieren in de rubriek Melkgeiten zullen niet op kop en kleur worden gekeurd, maar op melktype. Er wordt dus puur gekeken naar de functionele kenmerken ten bate van de melkproductie. “Ja, deze rubriek gaat enorm opvallen door de uitmuntende uiers en melkrijkheid”, zo verwacht De Boer. De meeste dieren hebben verschillende tinten bruin met veelal het bekende masker/spiegel van de Toggenburgers.
Al met al zal de rubriek Melkgeiten naast de ongeveer 200 geiten van andere rassen op 13 september een heel kleurrijke rubriek worden.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Fokkerij
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief