Algemeen

Grote tegenstelling op dag 1 in Engeland

Al vroeg in de morgen was het een geblaat van jewelste in de vertrekhal 3 op Schiphol. Dat kwam vooral door de grote groep van 60, vooral geitenhouders, die zich opmaakte voor de overtocht naar Engeland. Sommigen waren al de avond eerder afgereisd naar onze hoofdstad om vooral niet te laat te komen. Alles liep volgens plan en rond half twaalf Engelse tijd hapten wij ons eerste Engelse broodje weg op luchthaven Manchester.

Automatisch voersysteem voor 1000 melkgeiten

De bus met precies 60 benodigde zitplaatsen bracht ons als eerste naar de Pasture House farm. Dit familiebedrijf, in regio Hetton, wordt gerund door de familie Ormerod; man, vrouw en de beide zonen met aanhang werken in dit geitenbedrijf met 1600 kruisingsgeiten waarvan er nu 1000 aan de melk waren. De grote vriendelijkheid van de gehele familie en de enorme openheid over allerlei onderdelen van het bedrijf deden ons erg goed. Adviseuse Jane, de vaste fokkerijadviseur, was ook van de partij om onze vragen op dit gebied het hoofd te bieden. En ook directeur Roger Sutton van melkfabriek delamere dairy stond zijn mannetje.

Engelse geitenhouderij

Directeur Sutton van de melkfabriek vertelt ons dat er in Engeland tussen de 20 en 30 miljoen kg melk jaarlijks wordt geproduceerd. En dat met 40.000 commercieel gehouden geiten op een totaal van 90.000. In feite, aldus Sutton, gaat het in heel Engeland om 40 commerciële bedrijven, verdeeld over het land, met meer dan 300 melkgeiten. Vier melkfabrieken verwerken deze plas die voor meer dan 50 procent als consumptiemelk wordt verkocht.
Deze zomer werd een nieuwe schuur met een automatisch voersysteem gerealiseerd. Volgens Phil Ormerod bespaart het voersysteem veel arbeid en voorkomt het veel voederverliezen. Vol bewondering aanschouwen we dit systeem wanneer het kort na onze komst in bedrijf kwam. Van de 80 ha land wordt 35 ha voor graanverbouw gebruikt die met gps als basisrantsoen wordt ingekuild. Naast deze granen krijgt de bunker van het automatische voersysteem een mix van diverse granen, melasse en grassilage te verwerken.
De geiten doen het goed op het rantsoen met 1070 kg melk per geit per jaar met 3,5 vet en 3 eiwit. Vet en eiwit zijn in feite onbelangrijk in Engeland omdat de uitbetaling puur is gebaseerd op kg en hygiëne. Met een huidige melkprijs van 72 eurocent is het goed melken, aldus de familie. De vraag aan de directeur van de melkfabriek was al direct of we hem ook melk uit Nederland mogen leveren voor deze prijs. Melken gebeurt in een 2×30 melkstand waar 1 keer per maand de melkcontrole wordt gedaan.

Diergezondheid

Op het bedrijf staan louter kruisingsgeiten van Britisch Saanen x British Toggenburger. De rammen worden zelf gefokt met twee zuivere lijnen Toggenburger en Saanen.
Op een van de stallen prijkt een lijst met de behandelingen in het geval van ziektes. Volgens Phil zijn CL, Scrapie en CAE niet aanwezig op zijn bedrijf. Wel kampt hij met voetrot. In de nieuwe behuizing, half rooster en half stro, verwacht Phil dat de gevallen van voetrot enorm teruglopen. Tegen paratbc wordt gevaccineerd. De net geboren geitjes blijven een dag bij moeder en gaan dan aan de kunstmelk tot ze op vijf weken spenen. Na het spenen blijven ze nog zo’n twee weken in dezelfde stal (deels roosterhokken en deels strohokken) om daarna in de groepen te worden gehuisvest. Doormelken tot 24 maanden is in het verleden wel gedaan maar Phil zag er geen brood in en stopte: “De geiten werden te vet en de melkgift was uiteindelijk te laag.” Na een typische kop hete Engelse thee, met koek, verlaten we dit mooie en interessante familiebedrijf om onze weg te vervolgen naar het grootste geitenmelkbedrijf van Engeland.

Groot en kwetsbaar

Na een pittige busrit arriveren we in het schemerdonker op St. Helen’s Farm bij York. Een wereld van verschil ten opzichte van het familiebedrijf van vanmorgen. Hier worden, in combinatie met een andere locatie, 3500 melkgeiten en 1500 jonge gehouden op 550 ha land. Het tweeëntwintig koppige team zorgt voor deze dieren die tot 120 dagen lactatie drie keer daags worden gemolken. Dat gebeurd in een 76-stands carrousel stal van Fullwood. De geiten worden gemolken in 6 melkgroepen, die over diverse stallen staan verdeeld. Er wordt een productie van 1400 kg per geit uitgeperst en dat met geiten die er op het oog van ons bijzonder fraai uitzien. De gehele koppel bestaat uit kruislingen van Saanen, Toggenburger en Alpine.

Hooi, geen kuilvoer

Er wordt geen kuilvoer gewonnen maar vers kuilgras. Lammeren zijn er het jaar rond omdat het bedrijf ook het hele jaar door voldoende verse melk en yoghurt wil produceren. Eigenaren Angus en Kathleen zijn echte managers; ze delen de lakens uit aan hun team van 22 medewerkers.

Voederplateau’s

In totaal staan er op het bedrijf 6 grote voederplateau’s, waarvan er op dit moment 4 in werking zijn. Een geit wordt bij binnenkomt op een plateau via zijn oornummer herkent door de computer. Deze stuurt vervolgens drie silo’s aan die nauwgezet de ingestelde hoeveelheid krachtvoer, doseren. Het gaat om een mix van erwten, maïs, tarwe, bietenpulp, tarwegries, sojapulp, koolzaad en een premix mineralenkern.
Groot is het bedrijf zeker maar kwetsbaar bovendien; het vinden van geschikt personeel blijft een uitdaging.
Na wederom een stevige busrit eindigen we in Sheffield voor een welverdiend goed maal en een rustplaats in het hotel. Morgen 6 uur gaat het wekkertje weer.
DSC_4783 DSC_4788 DSC_4874 DSC_4868 DSC_4854 DSC_4821 DSC_4813
 

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief