Algemeen

Geitenhouder in Woudrichem eerste BZV veehouderij

Als eerste veehouderij krijgt geitenhouder Westerlaken uit Rijswijk, gemeente Woudrichem, zijn nieuwe omgevingsvergunning op basis van de strengere provinciale landbouwregels. Dat meldt de provincie Brabant. De ondernemer, die een van zijn stallen gaat uitbreiden, scoort een ruime voldoende op de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV).
“Het is goed om te zien dat deze ondernemer kan ontwikkelen in balans met zijn omgeving,” vertelt Yves de Boer,  gedeputeerde Ruimtelijke ontwikkeling en Landbouw. “Hij is de eerste ondernemer die de stap zet naar de zorgvuldige veehouderij volgens de BZV. Ik verwacht dat er velen volgen.”

Uitbreiding

Het bedrijf van Westerlaken had in 2007 al een milieuvergunning gekregen voor uitbreiding naar 1000 melkgeiten en 700 opfokgeitjes. Nu kan die uitbreiding ook daadwerkelijk gerealiseerd worden met een grotere stal, een nieuwe melkstal en meer capaciteit voor ruwvoer en mest.
Jan de Groot, projectleider DLV Bouw, Milieu en Techniek B.V. en adviseur van geitenhouder Westerlaken: “Ondanks het hebben van een milieuvergunning moesten we toch de cumulatieve geurhinder inzichtelijk maken. Voor een geitenbedrijf is dit extra spannend, bij een overbelasting kunnen zij geen reducerende maatregelen treffen. Toen bleek dat de omgeving niet overbelast was voor het onderdeel cumulatieve geurhinder konden we verder. De omgevingsdialoog heeft Westerlaken zelf met zijn omgeving gevoerd. Zij wensten hem veel succes toe met de nieuwbouw.” Geitenhouder Westerlaken geeft aan dat het detailniveau soms wel erg ver ging maar met de deskundige hulp van zijn adviseur viel het doorlopen van de BZV uiteindelijk mee.
Met de BZV krijgt een veehouder inzicht in de gezondheid van mens en dier, dierenwelzijn en de effecten op de omgeving. Uitgangspunt voor de BZV zijn de onafhankelijk erkende certificaten die veel bedrijven hebben. Daarnaast zijn de gegevens over de fysieke inrichting van het bedrijf van belang. Die staan grotendeels in de vergunningsaanvraag die de veehouder bij de gemeente indient en in de gecombineerde opgave die hij jaarlijks bij het ministerie van EZ doet.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief