Gezondheid

Drenchen kan ook pas gelammerde geiten helpen

Hoogdrachtige en pas gelammerde geiten hebben het niet gemakkelijk. De ziektes ketose (drachtigheidsvergiftiging) en acute baarmoederontsteking komen nogal eens voor in het aflammerseizoen. De wateropname is cruciaal voor een kans op herstel van de dieren. Geitendierenarts Peter Vermoesen van dierenartsenpraktijk Lintjeshof past drenchen toe bij geiten die niet of veel te weinig drinken.
Drenchen is het rechtstreeks in de pens opgieten/pompen van een grote hoeveelheid water, al dan niet aangevuld met elektrolyten. Dit wordt op veel melkveebedrijven al standaard toegepast. Bij geiten maakt Vermoesen voor het drenchen gebruik van het volgende materiaal: een neussonde voor veulens, een mondstuk met een rond gat in het midden uit de operatiekamer van de gezelschapsdierenarts en een roestvast stalen maagpomp.
Met dit materiaal kan dierenarts Vermoesen met de hulp van een ander persoon 3 tot 4 liter water op lichaamstemperatuur, eventueel aangevuld met elektrolyten, in de geiten pompen. “Dit doe je het best tweemaal daags als de geit echt niet drinkt.”
Het toepassen van drenchen reikt verder dan enkel het ondersteunen van zieke geiten. Het is volgens Vermoesen zeker zinvol om elke verzwakte geit of ‘risicogeit’ op deze manier een zetje te geven.
Het hele artikel ‘Drenchen bij melkgeiten‘ staat in vakblad Geitenhouderij.
DSC_6364

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief