Algemeen

Geiten draaien pupillen bij voorover bukken

Het is aan oogpupillen te zien of een dier een jager is of juist als prooi dient. Dat meldt de Volkskrant op basis van een onderzoek dat Amerikaanse en Britse onderzoekers in wetenschappelijk tijdschrift Science Advances publiceerden.
Geiten en andere prooidieren hebben horizontale pupillen – daarmee spotten ze de vijand. Het liggende streepje vangt licht uit de wijde omgeving, wat het dier een panoramische blik geeft. Roofdieren daarentegen hebben vaak verticale oogpupillen, zoals te zien is bij de huiskat. De biologen kwamen tot deze generalisatie nadat ze de ogen van 214 roof- en prooidiersoorten hadden geanalyseerd. Daarnaast gebruikten de onderzoekers van de universiteiten van Berkley (VS) en Durham (Engeland) computermodellen van het oog. Zo konden ze precies zien hoeveel licht (en uit welke hoek) elke pupilvorm binnenkrijgt. Daarmee bevestigen ze eerdere vermoedens over het nut van een horizontaal pupil.
Er was aanvankelijk één probleem met de hypothese. Als een geit zijn kop naar de grond brengt om te grazen, zouden zijn horizontale pupillen verticaal komen te staan. Zo zou de geit tijdens het eten alsnog vooral de lucht zien. Tot hun verbazing zagen de biologen dat de grazers hun pupillen bijdraaien wanneer ze zich voorover bukken. Een van de onderzoekers bracht uren door in Oakland Zoo in Californië om te zien dat geiten hun ogen wel 50 graden kunnen draaien. Hun pupillen blijven zo parallel aan de grond. Andere grazers als paarden en gazellen bleken hetzelfde kunstje met hun ogen te kunnen vertonen. Tegen hun eigen verwachting in konden de onderzoekers hierover geen eerdere meldingen vinden in de wetenschappelijke literatuur.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief