Gezondheid | Voeren

Havens: 'Lever belangrijkste orgaan stofwisseling'

De lever is het hoofdorgaan bij de energie- en eiwitstofwisseling van geiten. B-vitamines zorgen voor het transport van energie (suikers en vetten) van de lever naar de verschillende organen. Dat vertelde nutritionist Esther Damen tijdens de geitenstudiedag die diervoederbedrijf Havens half december organiseerde.
B-vitamines worden aangemaakt door pensbacteriën. In feite zou je ze dus niet via het voer hoeven te verstrekken. Toch zitten er in de geitenbrok die Havens maakt, B-vitamines. Damen: “Zo zorg je ervoor dat ook de geiten waar de pens wat minder optimaal werkt, voldoende B-vitamines hebben.” De nutritionist doelt hiermee met name op geiten die niet helemaal gezond zijn, waardoor de werking van de pens onder druk komt te staan en dus weinig B-vitamines worden aangemaakt.
Het mooie is ook, hoe meer B-vitamines, hoe verder deze de energie kunnen wegbrengen. “Bij een laag B-vitamine niveau blijft het vet in de buikholte zitten en hoopt op rondom de organen. Daarom zie je bij geiten met een tekort aan B-vitamines al snel een daling in melkproductie, eiwitniveau en vetgehalte. Pas bij voldoende B-vitamines kan er meer vet naar andere organen worden getransporteerd, zoals de uier”, aldus Damen.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
GezondheidVoeren
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief