Voeren

Gemengd voeren 2.0

Vorig jaar introduceerde voerleverancier Agrifirm het concept Gemengd voeren 2.0. Dit houdt in dat het hele rantsoen aan het voerhek wordt verstrekt. Tijdens de studiedag van dit jaar werden ervaringen gedeeld.
“Geiten selecteren minder bij dit concept”, vertelde geitenspecialist Marco Schoenmakers. Het zou ook voor een uniformere koppel geiten zorgen en daarmee voor een hogere productie. Het valt geitenhouder Wim Podt, die nu een jaar dit concept toepast, vooral op dat er duidelijk minder onrust aan het voerhek is. “Ik denk dat de geiten weten dat ze allemaal hun portie wel krijgen.”
Belangrijk om gemengd voeren 2.0 te laten slagen is dat het rantsoen goed gemengd wordt en dat het voldoende plak bevat zodat het niet voor het voerhek weer in verschillende elementen uit elkaar valt. Er gaat wel wat tijd in zitten­ om de geiten op deze manier te voeren. Schoenmakers: “Je bent elke dag meer dan standaard met het voeren bezig. Je moet goed kijken en voelen om te weten of je een goed gemengd en plakkend rantsoen voert.” Vooral bij de verse geiten kan het concept zijn voordeel bewijzen, denkt Schoenmakers. “Ik ben ervan overtuigd dat elke geit begin lactatie een liter meer kan geven dan zij nu doet. Gemengd voeren 2.0, wellicht samen met een individueel krachtvoersysteem voor de verse en de topgeiten, kan een strategie zijn om dit te bereiken.”

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Voeren
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief