Algemeen

50 procent kans op Q-koorts na blootstelling aan tien bacteriën

Blootstelling aan kleine aantallen Coxiella burnetii, de bacterie die Q-koorts veroorzaakt, geeft een hoge kans op infectie en ziekte: bij tien bacteriën is de kans op ziekte al 50 procent. Dat toont John Brooke aan met zijn promotieonderzoek aan de Universiteit Utrecht, zo meldt Veearts.nl.

In het proefschrift van Brooke is de humane dosis responsrelatie, de relatie tussen blootstelling en ziekte, vastgesteld en vervolgens gebruikt om de aantallen bacteriën te schatten waaraan patiënten waren blootgesteld tijdens uitbraken.
De grootste uitbraak van Q-koorts tot dusver gebeurde in Nederland tussen 2007 en 2009, door geïnfecteerde geiten op boerderijen in Noord-Brabant en Limburg. De analyses in dit proefschrift laten zien dat de ruimtelijke verspreiding van de bacterie vanuit besmette bedrijven gedurende opeenvolgende jaren niet veranderde, maar dat de aantallen bacteriën wel steeds hoger werden. Tijdens de uitbraak zijn er veel mensen ziek geworden na blootstelling aan kleine aantallen van deze zeer infectieuze bacterie.

Zonder acute Q-koorts

Met de door Brooke gebruikte modellen kan ook het aantal asymptomatische infecties worden geschat: bij lage blootstelling zijn er voor elke patiënt elf mensen die infectie doormaken zonder acute Q-koorts op te lopen. (Veearts.nl)

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief