Algemeen

Q-koorts leidt niet tot moeheid

Een besmetting met Q-koorts lijkt, anders dan vaak gesuggereerd, niet te leiden tot vermoeidheid en andere gezondheidsproblemen op de langere termijn. Dat blijkt uit een studie van Gabriëlla Morroy van GGD Hart voor Brabant.

De studie omvatte 1.517 van de 2.161 inwoners van Herpen (70 procent). Zij vulden een aantal vragenlijsten in en stonden bloed af, zoals ze eerder tijdens de uitbraak hadden gedaan.

Herpen

Zeven jaar na de uitbraak in Herpen voelen inwoners die seropositief zijn voor C. burnetti zich niet vermoeider dan hun seronegatieve dorpsgenoten of een vergelijkbare groep uit de algemene bevolking. Wel rapporteerden mensen die ten tijde van de uitbraak te horen hadden gekregen dat ze besmet waren, meer vermoeidheid dan dorpsgenoten die ongeweten besmet waren.

Van de deelnemers was 34 procent seropositief – eerder al meldden de onderzoekers dat van de 147 mensen die rond 2007 positief waren, 25 (17 procent) negatief waren in 2014. Vermoeidheid werd gemeld door 38 procent (een steekproef in Nijmegen kwam op 31 procent), klinisch relevante vermoeidheid door 23 procent van de Herpenaren. In een regressie-analyse bleek de serostatus geen risicofactor voor vermoeidheid te zijn, wel comorbiditeit, roken en leeftijd onder vijftig jaar.

Matig of erg vermoeid

Van de seropositieve respondenten die tijdens de uitbraak was verteld dat ze besmet waren, zei 63 procent matig of erg vermoeid te zijn. Onder seropositieven die toen niet verwittigd werden, lag dat percentage op 33. Verschillen in kwaliteit van leven werden verder niet gemeld. (Vakblad Geitenhouderij)

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief