Gezondheid | Management

NVWA: schapen en geiten weer vaccineren tegen Q-koorts

Alle kinderboerderijen, zorgboerderijen, boerencampings et cetera en professionele melkschapen- en melkgeitenbedrijven en opfokbedrijven met meer dan vijftig dieren moeten voor 1 augustus 2016 hun schapen en geiten laten vaccineren tegen Q-koorts. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De NVWA controleert na 1 augustus of het enten daadwerkelijk is gebeurd. De vaccinatie moet worden geregistreerd in het I&R-systeem. Geiten- en schapenhouders moeten de vaccinaties altijd zelf betalen.
Geiten- en schapenhouders met minder dan vijftig dieren kunnen hun dieren vrijwillig laten vaccineren. Dieren die aangevoerd worden op een keuring of tentoonstelling moeten ook gevaccineerd zijn, uiterlijk drie weken voor het evenement.

Bestuurlijke boete

Als bij controle na 1 augustus blijkt dat een professioneel melkschapen – of geitenbedrijf niet aan de vaccinatieplicht heeft voldaan, zal de NVWA een bestuurlijke boete opleggen. Daarnaast zal de vaccinatie alsnog uitgevoerd worden in opdracht van de NVWA. Alle gemaakte kosten zijn dan volledig voor rekening van de veehouder. Deze kosten zullen veel hoger zijn dan reguliere vaccinatie door de eigen dierenarts.
Als bij controle op een zogenoemd publieksbedrijf, zoals een kinderboerderij, blijkt dat de dieren niet zijn gevaccineerd zal ook een bestuurlijke boete worden opgelegd en moet het bedrijf de publieksfunctie opheffen. Dit betekent dat het bedrijf pas weer bezoekers bij de schapen en de geiten mag toelaten als alle dieren volledig zijn gevaccineerd.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief