Management

Waarde van melkgeit flink gestegen

Door de goede prijs en marktvooruitzichten voor geitenmelk zijn ook melkgeiten behoorlijk in waarde gestegen. Dat meldt Dagblad van het Noorden. Zo’n vijf jaar geleden lag de waarde van een melkgeit rond de 350 euro en inmiddels moet er ruim 500 euro voor betaald worden.

Veel geitenhouders hebben plannen om hun bedrijf uit te breiden en dat drijft de prijs op. Daarnaast is er een krap aanbod van jonge geiten doordat het grootste deel van de melkgeitenbedrijven duurmelken toepassen. Hierbij worden de geiten langer gemolken zonder tussentijds af te lammeren. Op veel bedrijven blijven de melkgeiten tot wel 3 jaar achtereen in productie. Het duurmelken resulteert in minder werk, minder uitval van geiten en een hogere melkproductie.

Door de gunstige markt en vooruitzichten hebben veel Nederlandse geitenhouders plannen om het bedrijf uit te breiden. Door de schaarste aan melkgeiten zijn die plannen echter niet van de een op de andere dag te realiseren. Uitwijken naar het buitenland is geen optie. De ziektedruk op buitenlandse geitenbedrijven is veel hoger. Door de aanhoudend lage prijs voor koemelk oriënteren ook melkveehouders zich op een overgang naar geiten. Veel boeren zien er vervolgens toch van af, omdat het opzetten van een melkgeitenhouderij meer investeringen vergt dan verwacht.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief