Fokkerij | Gezondheid

Versoepeling scrapie-eisen voor in- en uitvoer zeldzame geitenrassen

De Europese Unie besloten om de uitwisseling van fokdieren van zeldzame schapen- en geitenrassen in Europa gemakkelijker te maken. Dat meldt AgriHolland. De versoepeling betekent dat schapen straks niet meer scrapieresistent hoeven te zijn, wanneer een ras zeldzaam is op basis van aantallen fokdieren in het importerende en het exporterende land. Ook kan voor zeldzame geitenrassen een uitzondering worden gemaakt op het verplichte koppenonderzoek.

Voorwaarde voor de versoepeling is dat het gaat om stamboekdieren van een ras met een risicostatus overeenkomstig de FAO-richtlijnen. Daarin beschouwen we een schapen- of geitenras als ‘kwetsbaar’ wanneer er minder dan 6.000 fokdieren zijn. Een ras bereikt de status ‘bedreigd’ bij minder dan 3.000 dieren en is ‘kritiek’ bij 300 fokdieren of minder.

In Nederland hebben we een aantal Engelse schapenrassen voor die zowel in Nederland als in Engeland bedreigd zijn, waaronder de Castlemilk Moorit, de Leicester Longwool of de North Ronaldsay. Ook hebben we een aantal zeldzame geitenrassen, waarvoor deze versoepeling relevant kan zijn. Zonder grensoverschrijdende uitwisseling van fokmateriaal komt het voortbestaan van dergelijke rassen nog meer onder druk te staan dan nu al het geval is.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief