Algemeen

Plug-and-play verwarmingspanelen

Stalverwarming.nl verkoopt sinds een jaar een aangepast systeem van de Vita-Lex verwarmingspanelen; plug-and-play. “Stekker in het stopcontact en het werkt”, aldus Kees van Roekel. In ongeveer 80 procent van de vijftig geitenstallen waar Van Roekel panelen heeft verkocht, hangen de panelen als plug-and-play.

Je hebt er geen omkijken meer naar. Dat vindt geitenhouder Ton Wolfswinkel uit Maarsbergen het grootste voordeel van de verwarmings­panelen die hij nu twee lammerseizoenen in de opfokstal heeft gehad. “Je stelt de thermostaat in en het werkt.” Voorheen verwarmde Wolfswinkel de ruimte met gaskachels. “Nu hebben we een veel constantere warmte in de stal, het is ook een aangename warmte.”

In Leusden zet Martijn de Kruijf de verwarmingspanelen nu voor het derde lammerseizoen in. Hij roemt de arbeidsbesparing. “We strooien 30 tot 40 procent minder bij de lammeren waardoor ze twee tot drie weken langer in de opfokstal zitten. Als we dan uitmesten, halen we er droge mest uit en drupt de onderste laag niet, zoals voorheen.” Ook is er winst op de energiekosten: die zijn zo’n 25-30 procent gedaald, ongeveer 450 euro, sinds de panelen er hangen.

Beide geitenhouders merken duidelijk dat de panelen alles droog maken, ook wanden en vloeren. Wolfswinkel: “De panelen stralen uit  en zorgen voor een drogere lucht, wat gezonder is voor de lammeren. Als de lammeren uit de geitenstal in de opfokstal binnenkomen laten we ze drogen onder een paneel. En later zien we de jonge dieren mooi verdeeld over het hele hok liggen.” De Kruijf zet de panelen een dag of vier voordat er lammeren in de opfokstal komen aan. “Als de vloer dan 16-17 graden is doe ik er strooisel in en komen de lammeren. Ik zie lammeren nu zelfs wel tegen een muur liggen en merk dat de vloer kurkdroog is.”

Conditie stal

De Kruijf weet dat de conditie van de stal grote invloed heeft. Het eerste jaar werkten de panelen in zijn stal niet naar behoren. “We ontdekten dat er een spleet van 7 centimeter over de breedte van de stal zat in het dak. Daardoor kregen we een verstoorde luchtstroom en functioneerden de panelen niet.” Nu de spleet gedicht is, werken de panelen naar volle tevredenheid van De Kruijf. “Ik heb zelfs panelen in de biestafdeling en daar is het nu 17 graden. Door de droge lucht is dat voldoende; droge kou is veel gezonder dan vochtige warmte.”

Gemakkelijk verhangen

De plug-and-playversie werkt buiten een ventilatiesysteem om, en alles is met stekkers verbonden. “Je kunt ze dus snel wegpakken en ergens anders ophangen, bijvoorbeeld van de opfokstal naar de ruimte waar natte overalls hangen”, aldus Van Roekel. Wolfswinkel heeft er een bij de melkcarrousel hangen. “Met dit winterweer heb ik het toch aangenaam warm tijdens het melken.”

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief