Lammeren

Nieuwe biestopname check voor lammeren

De Gezondheidsdienst voor Dieren introduceert een Biestopnamecheck. Daarmee kan gemeten worden hoeveel beschermende afweerstoffen er in het bloed van lammeren zit.

Een goede biestvoorziening is volgens de GD essentieel voor een goede start van pasgeboren lammeren. Met de biest worden beschermende afweerstoffen (IgG) opgenomen die belangrijk zijn voor de afweer tegen ziekteverwekkers in de periode dat het eigen immuunsysteem van het jonge dier nog in ontwikkeling is. Vooral de eerste uren na geboorte zijn de darmen van het pasgeboren dier goed doorlaatbaar voor IgG. Daarom is het, zo meldt de GD, belangrijk dat de dieren kort na de geboorte tijdig en voldoende biest binnenkrijgen van goede kwaliteit. De uitslag van de Biestopnamecheck laat zien of de lammeren voldoende of juist te weinig IgG hebben opgenomen via de biest.

GD adviseert , met name bij koppelproblemen zoals gewrichts- en hersenvliesontsteking, een steekproef van vijf lammeren in de leeftijd van twee tot zeven dagen te nemen.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Lammeren
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief