Lammeren

Kortketenige vetzuren voor darmen

Lammeren worden in principe steriel geboren: ze zijn vrij van bacteriën. In de darmen, een van de belangrijkste organen van een dier, moet de darmflora zich nog helemaal ontwikkelen. De darmflora bestaat uit honderden, misschien wel duizenden verschillende soorten bacteriën die bijdragen aan groei, ontwikkeling en weerstand van het dier.

Het nieuwe product Capron Plus van Arts Food Products zorgt voor onder andere een betere groei van de goede bacteriën­ in de darmflora en daarmee een extra groei van de lammeren, zo blijkt uit een eerste proef met het product.

Een belangrijk aspect bij de ontwikkeling van de darmflora is de weerstand tegen schadelijke en ziek­makende bacteriën. In de darmen is er steeds een strijd tussen goede bacteriën (bijvoorbeeld bifido- en lactobacillusbacteriën) die belangrijk zijn voor een gezonde darmflora, en ziekmakende micro-organismen met bijvoorbeeld E. coli (veroorzaker van diarree) en de parasiet eimeria, de veroorzaker van coccidiose. De goede bacteriën gedijen het best in een wat zurig milieu. De schadelijke bacteriën groeien in dit milieu niet of in mindere mate. Via het voer en door een goed management kan de boer ervoor zorgen dat het aantal goede bacteriën in de darmflora het wint van de ziekmakende bacteriën.

Vetzuren

Arts Food Products heeft de vetzuursamenstelling van geitenbiest en geitenmelk geanalyseerd en vond een relatief hoge concentratie kortketenige en middenlangketenige vetzuren die ontbreken in het huidige rantsoen van geitenlammeren. In het nieuwe product Capron Plus zijn de ontbrekende vetzuren en onder meer prebiotica samengevoegd. De voordelen van de kortketenige vetzuren zijn:

  1. Verlaging van de zuurgraad van de leefomgeving in de darmen.
  2. Betere groei van de goede bacteriën ten koste van de groei van ziekmakende bacte­riën en schimmels.
  3. Versterking van de darmwand.
  4. Kortketenige vetzuren zijn een rechtstreekse energiebron voor het lam.

De aanwezige prebiotica zijn het voedsel voor de goede bacteriën. Hierdoor verbetert de groei en ontwikkeling van de goede bacteriën­ ten koste van de groei van de ziekmakende bacteriën. Goede bacteriën zorgen voor de vorming van een slijmlaag (mucosa) die tegen de binnenkant van de darmwand ligt. Door deze slijmlaag wordt het dier beschermd tegen het binnendringen van ziekmakende bacteriën en de laag beschermt de darmwand tegen de vorming van ont­stekingsprocessen.

Praktijkonderzoek

De studenten Mart van de Wetering en Jorn van Stiphout van de agrarische hogeschool in Dronten hebben het effect van Capron Plus onderzocht. In totaal waren er 163 dieren betrokken bij deze proef. De dieren die Capron Plus kregen bleken 4,1 procent zwaarder te zijn dan de controlegroep. De extra groei door toedienen van 2 gram Capron Plus aan de lammeren kwam overeen met een extra groei van 8 gram per dag. De geitenhouder was daarnaast zeer tevreden over de gezondheid van de lammeren. De lammeren van de behandelgroep waren speelser en hadden een goede kleur. Er was nagenoeg geen diarree en de dieren hadden geen last van coccidiose. Vervolgproeven moeten de resultaten van de uitgevoerde proef bevestigen.

Meer informatie over Capron Plus vind je op  www.artsfoodproducts.nl.
Telefonisch contact kan via MSNL: 06 1500 4419 en Arts Food Products: 073 737 0129.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Lammeren
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief