Fokkerij | Melken

Koe kijkt nu ook naar duurmelken

In navolging van de geitensector gaat men in de koeiensector nu ook kijken naar het duurmelken van koeien. Duurzame Zuivelketen heeft onderzoekers van Wageningen University & Research en Universiteit Utrecht de opdracht gegeven voor het project ‘Lactatie op Maat’.

Doel van het 4-jarig project is om de lactatielengte te verlengen en hiermee het aantal kritische transitieperiodes in het leven van de koe te beperken. Meestal streven melkveehouders naar een tussenkalftijd van 365 dagen, wat betekent dat de lactatie een lengte heeft van ruim 305 dagen en de koe elk jaar een kalf krijgt. Het afkalfproces en de start van een nieuwe lactatie is een risicovolle periode voor de koe. De verwachting van de onderzoekers van ‘Lactatie op Maat’ is dat door het doelbewust verlengen van de lactatie, door middel van het uitstellen van het inseminatiemoment, de melkgift van de koe persistenter is. Doordat de koe minder afkalfmomenten heeft zal het verlengen van de lactatie naar verwachting ook een positief effect hebben op de diergezondheid.

Naast het experimentele werk zal ook een netwerk van veehouders bij dit project betrokken worden.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
FokkerijMelken
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief