Fokkerij | Gezondheid | Melken

Duurmelken of te duur om te melken?

In een geitencafé van GIJS in de nieuwe stal van de familie Berkhof in Zwartebroek (Gld), werden diverse onderwerpen aangesneden die aan de orde zijn geweest tijdens de opstart bij de familie Berkhof. Bijvoorbeeld de bouw van de stal, de opstart van een jonge geitenstapel en de ins en outs van 3 keer daags melken. En hoewel op een nieuw bedrijf nog geen ervaring is met duurmelken, was dit toch een van de belangrijkste gespreksonderwerpen.

“Ook voor een bedrijf in opstart is het wel belangrijk om na te denken over de te hanteren strategie van duurmelken”, vindt Jan van der Zee van GIJS. Tijdens het gesprek met de aanwezige studieclubleden bleek dat er veel vragen waren over het wel of niet aandekken van (een groep) geiten. De duurmelkers-scan van GIJS kan daarbij helpen. Voor deze scan vul je als geitenhouder zelf een aantal gegevens in, zoals het tijdstip van dekken, de melkprijs, hoeveel aanwas je hebt en natuurlijk de productie. “De duurmelkers-scan geeft vervolgens inzicht, waarmee je een beslissing kunt nemen om een groep dieren aan te dekken of niet.”
Een analyse van een voorbeeldbedrijf met behulp van de GIJS duurmelkers-scan, liet zien dat 20% van de duurmelkers op dit bedrijf in feite afmelkers zijn en in sommige gevallen te duur zijn om te melken. Van der Zee: “Van een pot kun je de gemiddelde productie weten, maar je weet dat een deel van de dieren onder return of investment zit. Die zijn economisch niet interessant.”
Daarnaast zijn zaken besproken als welke dieren je nu moet aandekken en welke dieren worden doorgemolken. Dit leverde een interessante discussie op en hierover zijn geitenhouders het onderling lang niet altijd met elkaar eens.

Tips
Van der Zee constateert dat menig geitenhouder de neiging heeft om oudere geiten later te dekken. “Dat is jammer, denk ik. Als een geit lammetjes krijgt in januari geef je haar de volle wind in de zeilen om weer een mooi productiejaar te maken. Als het lammetje in april of mei komt, zal de geit nooit de piekproductie halen omdat ze niet kan profiteren van de langer wordende dagen.” Ook de duurmelkers-scan gaf weinig ruimte voor discussie als het gaat over het moment van aflammeren in het jaar; half-eind januari levert het beste resultaat.
Daarnaast weet Van der Zee dat een duurmelker hormonaal gezien anders in elkaar zit dan een eerstejaars geit. “Ze nemen het voer anders op en verteren het anders. Je zou dus een ander rantsoen voor ze moeten maken.”

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief