Algemeen

Advies GGD: cirkel van 2 kilometer rond geitenhouderijen

Rond een geitenhouderij moet een cirkel van 2 kilometer vrij zijn van bewoning. Dat adviseren de Brabantse GGD’en in een reactie op het tweede rapport over veehouderij en gezondheid van het RIVM. Omwonenden van geitenhouderijen en pluimveebedrijven hebben volgens het RIVM een verhoogde kans op longontsteking.

De Brabantse GGD’en vinden dat gemeenten bij het verstrekken van vergunningen aan veehouders rekening moeten houden met de aangetoonde effecten op de gezondheid van omwonenden. De cirkel van 2 kilometer rond geitenhouderijen noemen de GGD’en een ‘kritische’ afstand. De verklaring voor de gevonden verhoogde kans op longontstekingen voor omwonenden van geitenhouderijen is er nog niet. Tot er meer duidelijk is zou daarom een onbebouwde cirkel van 2 kilometer rond geitenhouderijen aangehouden moeten worden, vinden de GGD’en.

Voor pluimveebedrijven stellen de GGD’en dat het van belang is om de uitstoot van fijnstof zoveel mogelijk te verminderen. Pluimveestallen zouden moeten voldoen aan de normen die zijn gesteld in het rijksbesluit ‘emissie-arme huisvesting’. Het kabinet heeft deze zomer in een brief aan de Tweede Kamer verscherping van deze normen aangekondigd. De Brabantse GGD’en ondersteunen deze aanscherping van de normen. (AgriHolland)

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief