Melken

Hek duwt geiten uit melkstal 

Geiten blijven na hun melkbeurt nogal eens in hun stand staan. Deze dieren moeten worden weggejaagd alvorens een nieuwe reeks geiten de melkstal in kan. De broers Leo en Gerrit Stokvis uit Hellendoorn waren dat wegjagen beu: het verlaagde de efficiëntie van het melken. Daarom lieten ze een nieuw melkstalframe installeren dat de geiten dwingt om de melkstanden te verlaten.

Het nieuwe melkstalframe is geïnstalleerd door Bert Dedden van constructiebedrijf Dedden in Willemsoord. Dedden ontwikkelde al roterende hekwerken voor melkstallen voor koeien, waarmee de dieren uit de melkstanden worden geduwd. Maatschap Stokvis zag wel wat in zo’n hek voor in de geitenmelkstal. Ongeveer een jaar geleden begonnen de broers samen met Dedden met de ontwikkeling van het hekwerk. Inmiddels zijn de kinderziektes eruit en werkt het hekwerk, met de naam Verti-Rotor, naar volle tevredenheid in een 2×50 stands melkstal.

Melkstanden draaien helemaal weg

Met een druk op de knop zorgt een elektromotor ervoor dat het nieuwe hekwerk per rij (50 standen) een verticaal roterende beweging maakt van 360 graden (zie video onderaan). Met de rotatie draaien alle melkstanden helemaal weg en duwt het hek de geiten met gepaste kracht vooruit. De geiten kunnen vervolgens teruglopen naar de pot. Na de rotatie is er een rij lege standen ontstaan en kan de melker een nieuwe groep geiten in de melkstal laten.
De draaiing van het hek vormt geen gevaar voor de geiten, ze kunnen niet bekneld raken. Bert Dedden: “Als het systeem ‘voelt’ dat er geiten in de weg lopen, stopt het draaien meteen.”

In bestaande melkstal

Met het plaatsen van het hekwerk hoefde niet de complete melkstal te worden aangepast. Dedden: “Het hek kan in een bestaande melkstal worden geïnstalleerd. Bij maatschap Stokvis is alleen het ijzerwerk vervangen, de melktechniek kon blijven zitten. De melkstal hoefde ook niet te worden verbreed.” Dat scheelde in de kosten.

Het hele artikel over het nieuwe melkstalframe bij de Maatschap Stokvis komt in het decembernummer van vakblad Geitenhouderij.

 

Over de auteur: Henk ten Have
Henk ten Have groeide op op een akkerbouwbedrijf in Groningen, maar richtte zich tijdens zijn opleiding aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden op de melkveehouderij....
Meer over:
Melken
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief