Algemeen

Geitenhouders vechten natuurbescherming aan

ZLTO procedeert tegen de Verordening natuurbescherming in de provincie Noord-Brabant. Volgens die verordening zouden alle veehouders met verouderde stallen deze van een milieuvriendelijk stalsysteem moeten voorzien. Voor geitenhouders is er alleen de optie van een luchtwasser.

“Het enige toegelaten milieuvriendelijke systeem voor geitenhouders is een luchtwasser”, vertelt Herman Litjens, specialist omgeving bij ZLTO. “Dus dat zou betekenen dat het merendeel van de geitenhouders in de provincie Noord-Brabant een of meerdere stallen aangepast moet hebben in 2022.” Eind 2019 moeten de vergunningen hiervoor ingediend zijn. Het gaat hierbij om stallen die in 2022 ouder dan 15 jaar zijn.

ZLTO start een bodemprocedure en de dagvaarding gaat op korte termijn naar de rechter. Voor deze procedure heeft de belangenbehartiger de individuele onderbouwingen van enkele veehouders (waaronder ook geitenhouders) verzameld en voorgelegd. In september – oktober verwacht Litjens vervolgens de uitspraak van de rechter. “Wij vragen de rechter om de verordening voor alle veehouders te vernietigen. Ik kan geen uitspraken doen over wat de rechter beslist. Maar als wij geen kans zagen om deze zaak aan te vechten, waren we er niet aan begonnen.”

Als de rechter de ZLTO en de veehouders, die voor deze zaak overigens samenwerken met een advocaat, in het gelijkstelt, zullen bestaande stallen niet op zo’n korte termijn aangepast hoeven te worden. Overigens zal blijven gelden dat nieuwe stallen voorzien moeten zijn van milieuvriendelijke stalsystemen.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief