Fokkerij

GKN behaalt betere resultaten

De (voorlopige) drachtresultaten die Geiten-KI Nederland (GKN) in 2017 behaalde komen uit op gemiddeld 67 procent voor vers GKN-sperma. Dat is hoger dan voorgaande jaren, zo schrijft de organisatie in een nieuwsbrief.

Dit voorlopige jaargemiddelde gaat over de resultaten tot en met oktober 2017. GKN merkt dat er een flinke spreiding van drachtresultaten is. Op een aantal bedrijven zijn drachtpercentages behaald van meer dan 90 procent, terwijl ook drachtpercentages lager dan 40 voorkomen. Volgens GKN is het mogelijk om met KI de resultaten van natuurlijke dekking te evenaren. Bij 1 op de 5 KI-projecten werd een drachtpercentage van 80 of hoger behaald en 50 procent van de projecten kende een drachtpercentage tussen 60 en 80 procent.

Aantal inseminaties steeg
GKN zag het aantal inseminaties voor vers GKN-sperma stijgen in 2017. ‘We hebben nieuwe klanten mogen verwelkomen en er zijn grotere koppels geïnsemineerd. Daarnaast zien we een sterke stijging in export van diepvriessperma naar het buitenland’, zo staat in de nieuwsbrief. Daarnaast is er de trend dat bedrijven twee of drie vaste inseminatierondes doen, verdeeld over het jaar. GKN kan inmiddels jaarrond vers sperma leveren.

Meer inseminatoren
GKN heeft nieuwe inseminatoren opgeleid, met hulp van de ervaren inseminator voor GKN Rinie Emons. De resultaten die de nieuwe mensen behalen zijn goed, vindt GKN. Voor een project waarbij 550 geiten geïnsemineerd werden, scoorden zij 89 procent dracht. Deze uitbreiding van het team maakt het mogelijk om op één bedrijf met meerdere inseminatoren tot wel 350 geiten per dag te insemineren. Overigens laten cijfers van GKN zien dat het gros van de bedrijven (62 procent) in 2017 minder dan 70 geiten per dag insemineerde.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Fokkerij
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief