Gezondheid

Geitensector krijgt vaccin tegen mastitis

De Spaanse farmaceut Hipra introduceerde voor ruim 50 Nederlandse dierenartsen een vaccin tegen mastitis bij geiten en schapen. Vimco werd vier jaar terug reeds gelanceerd in onder andere Frankrijk, Spanje en Italië.

Eind maart 2018 hoopt Hipra het vaccin te kunnen leveren. Het gaat om een geïnactiveerd vaccin wat werkt tegen Staphylococcus aureus en een aantal coagulase-negatieve stafylokokken. Op de bijsluiter vermeldt de fabrikant een dosering van 2 ml intramusculair diep in de nek. Eerst 5 weken voor de verwachte werpdatum en 3 weken later een tweede dosis.

78 euro per jaar

De voornaamste verwekkers van klinische en ook subklinische mastitis zijn stafylokokken bacteriën. “Bij geiten is een celgetal in de melk van 1 – 1,2 miljoen normaal en bij 2 miljoen is er echt iets mis,” zegt Hipra-productmanager Teresa Calvo. Hipra rekent met 70 procent melkverlies bij klinische mastitis en 15 procent bij subklinische vormen. Uit Spaans onderzoek bleek melkverlies van 20 procent bij een celgetal van 2 miljoen oplopend naar 24 procent melkverlies bij een celgetal van 3 miljoen. Uiteindelijk levert mastitis gemiddeld een verlies op van 78 euro per geit per jaar, rekende Calvo voor. Die verliezen komen vooral door minder melk, een hogere vervanging, meer sterfte en meer behandelingskosten.

Subklinisch bij 40 procent

Docent en onderzoekster Nathalie Kirschvink van de faculteit diergeneeskunde in het Belgische Namen vertelt dat klinische mastitis sporadisch voorkomt; slechts 3-5 procemt per jaar in een koppel geiten. De subklinische vorm komt veel vaker voor. Calvo weet dat uit wereldwijd literatuuronderzoek is gebleken dat subklinische mastitis in 40 procent van de koppels voorkomt.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief