Gezondheid | Melken

Familie Westerlaken: 49,57 kg krachtvoer per 100 kg meetmelk

Geitenhouderij de Botterschuur van familie Westerlaken uit Rijswijk (N-B) heeft de Agroscoopbokaal Geiten 2018 gewonnen die ForFarmers jaarlijks uitreikt. Gemiddeld over de laatste 6 jaar heeft de familie Westerlaken het laagste verbruik van krachtvoer- en krachtvoerachtigen per 100 kg meetmelk (49,57 kg) onder alle deelnemers van Agroscoop.

De Agroscoopbokalen worden uitgereikt om ondernemers te onderscheiden voor hun (technische) prestaties op het gebied van duurzaamheid. Het lage krachtvoerverbruik van 49,57 kg per 100 kg meetmelk (gemiddelde over de laatste 6 jaar) gaat op het bedrijf van Alex en Wilma Westerlaken gepaard met een hoge productie van melk uit ruwvoer. In 2017 noteerden de ondernemers 1.335 kg melk per geit met 4,19%vet en 3,46% eiwit en 1002 kg vet en eiwit per geit per jaar. Het ruwvoer produceren de ondernemers op eigen land. Dit maakt de melkproductie van de 850 geiten op het bedrijf extra duurzaam.

De ondernemers bewerken 45 hectare grond, waarvan 25 hectare in gebruik is voor de eigen ruwvoerproductie. Specifieke eisen die de ondernemers stellen aan het ruwvoer zijn: smakelijkheid, veel suiker en voldoende ruw eiwit. Van de mais wordt een drogestofpercentage van 33-34 procent verlangd. Volgens geitenspecialist Jan de Kort zetten de ondernemers overal, van de opfok tot ruwvoerproductie, de puntjes op de i door te werken met strakke protocollen. Hierdoor is de gezondheid van de geiten erg goed en leveren zij mooie prestaties.

Alex en Wilma hebben 25 jaar geleden de geitenhouderij zelf opgebouwd en willen zeker nog 15 jaar op deze voet verder boeren.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over: GezondheidMelken
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief

Geitenhouderij archief

Blader in de archieven