Gezondheid | Magazine

Bio is in trek

Er waren best wat producten vóór geiten en producten ván geiten te zien op de Bio-beurs op 23 en 24 januari in de IJsselhallen in Zwolle. Een kleine impressie.

De biologische landbouw groeit, al werd in 2017 op ‘nog maar’ 3,2 procent van het Nederlandse landbouwareaal aan biologische landbouw gedaan. De biologische veestapel groeide tussen 2016 en 2017 met 8,9 procent naar ruim 3,5 miljoen dieren. Vooral het aantal biologische geiten en varkens nam toe, die eerste diersoort met ruim 8.000 dieren. De groei van de biologische landbouw was eind januari terug te zien in het flinke aantal standhouders en bezoekers van de Bio-beurs, de nationale vakbeurs voor professionals in de biologische landbouw, voeding, cosmetica en techniek.

De Organic Goatmilk Cooperatie (OGC) voelt de groei ook. Piet Stolp van de OGC: “Door de sterke groei van het aantal biologische geitenbedrijven was het de afgelopen periode best lastig om vraag en aanbod in balans te houden. Door in gesprek te blijven met afnemers en met onze wachtlijst voor starters en verdere uitbreidingen, kunnen we de toekomst met vertrouwen tegemoet zien.”

Hansketien vroeg aandacht voor de actie waarmee zij de biologische grond die bij het bedrijf hoort, probeert vrij te kopen. Liesbeth Brands-Hospers van Hansketien vertelt hierover: “De Biowinkelvereniging is deze actie gestart om 4,8 hectare grond vrij te kopen. Als dat lukt, blijft deze biologische grond biologisch en kan Hansketien blijven bestaan, deze grond bewerken en grie-kaasjes blijven maken.” Op www.grondvrijkopen.nl is meer over deze actie te vinden.

De boerderijzuivelsector werd goed vertegenwoordigd op de beurs. Op het Streekplein was rauwmelkse geitenkefir van De Bonte Weide te proeven. Op pagina’s 12 en 13 in deze Geitenhouderij kun je meer lezen over deze kefir die Mart-Jan de Jong sinds kort maakt, en die in de EkoPlaza-winkels door heel Nederland verkrijgbaar is. Naast De Bonte Weide stond Hansketien met de saladekaas. Ook Bio Goat Meat liet geitenproducten proeven: geitenworst en toastjes met bijvoorbeeld geitenpaté. Ook had deze organisatie een boklam geregeld waarmee Bionext (organisator van de beurs) een chef-kok van Dutch Cuisine uitdaagde om te koken. Het leverde heerlijke hapjes op.

In de naastgelegen hal presenteerden onder andere de Mèkkerstee zich, Aurora, Bastiaansen, Rouveen Kaasspecialiteiten, Goat Support Holland, Reudink, Agrifirm en Van Gorp. Agrifirm liet hier voor het eerst het nieuwe biologische logo zien.

Betere gezondheid Veel van de workshops op de Bio-beurs werden goed bezocht. Bij de duopresentatie die Harry van Wenum van De Groote Stroe gaf met melkveehoudster Hanneke Jellema over het lam en kalf bij de moeder laten, puilde de tent uit. Van Wenum houdt al tien jaar de lammeren bij de geit en wil hierover graag adviezen geven aan geïnteresseerde geitenhouders. Op pagina’s 8 tot en met 10 in deze Geitenhouderij meer over zijn ervaringen. Ton Baars van de Universiteit Utrecht presenteerde onder andere onderzoek naar de consumptie van rauwmelkse kefir (van koemelk) en de gezondheid van een groep van vierhonderd mensen. Er werd gevraagd naar de algemene gezondheid van de mensen (met een gemiddelde leeftijd van 54 jaar) vóór de consumptie van 200 ml rauwmelkse kefir per dag en de gezondheid na twee maanden.

De mensen die vooraf aangaven geen gezondheidsproblemen te hebben, gaven hun algemene gezondheid toch een hoger cijfer na twee maanden kefir-consumptie: een 8,3 in plaats van een 7,7. De mensen die aan het begin van het onderzoek wel gezondheidsproblemen hadden, vonden dat hun gezondheid ook vooruit was gegaan nadat ze twee maanden rauwmelkse kefir hadden gedronken; zij gingen van cijfer 6,3 naar 7,5. Betty van Esch van de Universiteit Utrecht vertelde over onderzoek bij muizen. Muizen werden benauwd gemaakt (astma-model) en kregen vervolgens rauwe (koe)melk toegediend. Daarmee kon benauwdheid bij de muizen worden voorkomen. Dat effect was er niet als de muizen verhitte melk kregen.

De in het artikel genoemde cijfers over de biologische landbouw zijn afkomstig van het CBS.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief