Gezondheid

Stijging celgetal in Frankrijk

Uit gegevens van de Franse melkcontrole blijkt dat ook daar de laatste 15 jaar een stijging van de celconcentraties heeft plaatsgevonden. Dat is te lezen in het Franse blad La Chevre die een dossier schreef over celgetal.

Voor het ras Saanen telt het Institut de l’Élevage in 2015 een gemiddelde van 680.000 cellen per ml melk meer dan in 2000. Voor het Alpine ras was de toename 490.000 cellen. Een tweede lactatie Saanen geit had in 2015 gemiddeld ongeveer 1.800.000 cellen per ml melk, een tweede lactatie Alpine gemiddeld zo’n 1.500.000 cellen. “Mogelijk is deze stijging deels gerelateerd aan de toename van de omvang van de kudde, of aan het hebben van lange lactaties”, zegt Virginie Clément van het Institut de l’Elevage.
Bekend is dat het celgetal toeneemt naarmate een geit meer lactaties heeft doorgemaakt. De eerste lactatie Saanen geit heeft bijvoorbeeld bijna een miljoen minder cellen dan de Saanen geit die al drie of meer lactaties op haar naam heeft staan.
Ook weten we dat er een verdunningseffect van cellen bestaat. Uit de Franse gegevens bleek ook dat geiten met een hoog productieniveau over het algemeen een lager celgetal hebben.

Hoop

De jongste Franse melkcontrolegegevens van 2015 laten een daling in het aantal cellen in melk zien. “Het kan een beetje vroeg zijn om ons erop te verheugen, maar deze neiging naar stabilisatie gaat in de goede richting,” zegt Clément.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief