Gezondheid | Premium

Tips voor Q-koorts enting

De Studieclub Geitenhouderij Zuid-Nederland hield half maart een bijeenkomst over vaccineren, met name de Q-koorts vaccinatie. Jordy de Mul, marketing manager bij Ceva (producent van het Q-koorts vaccin) legde wat meer uit over deze vaccinatie en ging ook in op de bijwerkingen.

Sinds 2016 is er niet meer positief getest op de aanwezigheid van de Coxiella burnetii bacterie bij geiten. Het vaccin werkt dus. Geitenhouders zijn echter minder tevreden met de bijwerkingen. Met name het productieverlies en het ontstaan van entbulten (entreactie) staat hen tegen. De Mul zegt dat een reactie op welk vaccin dan ook, normaal is. “Je wilt immers een immuunrespons opwekken. Uit onderzoek blijkt dat een besmetting met Coxiella burnetii voor een melkproductiedaling tot wel 20 procent kan zorgen. Dus is het vrij logisch dat vaccineren, waarbij je een geïnactiveerde Q-koorts bacterie inspuit, ook tot een melkproductieverlies leidt.”

 

Tips

Verder geeft De Mul tips om het vaccin correct toe te dienen. “Om bijwerkingen zoveel mogelijk te beperken is het uitermate belangrijk dat het vaccin wordt toegediend op het juiste moment, onder de juiste omstandigheden, bij gezonde dieren in een goede conditie.”
Haar tips:
– Vaccineer alleen dieren in goede conditie;
– Vaccineer subcutaan (onderhuids) in de nek;
– Schud het vaccin goed en voldoende lang vóór gebruik. Laat het vaccin vóór toediening eerst wat op temperatuur komen. (Niet rechtstreeks uit de koelkast toedienen);
– Gebruik schone en scherpe naalden. Liefst elk dier een andere naald, maximaal 1 naald per 10 dieren;
– Vaccineer bij een koele, stabiele omgevingstemperatuur;
– Vermijd stress bij vaccinatie;
– Voeg geen flesjes vaccin samen.

In Geitenhouderij 2 van 2019 verschijnt een uitgebreider artikel over dit onderwerp.

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen
Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief