Melken

Agroscoopbokaal voor Bouwens Melkgeiten

De Agroscoopbokaal van ForFarmers is dit jaar uitgereikt aan Bouwens Melkgeiten van de familie Bouwens uit Gendt. Zij wisten van alle Agroscoop-deelnemers de hoogste toename in voerwinst over de afgelopen twee jaar te realiseren, namelijk 18 procent.

De familie Bouwens: “We zijn echt trots op het winnen van de Agroscoopbokaal en trots met waar we als bedrijf staan.” De visie van de ondernemers is dat ze op een efficiënte en duurzame wijze geitenmelk produceren, met respect voor mens, dier en milieu. Leeke, zijn vrouw Renate en zijn moeder Ria Bouwens wisten in de afgelopen twee jaar met 10 procent minder krachtvoer, 10 procent meer melk per geit te produceren. Dit realiseerden zij door een hoger aandeel melk uit ruwvoer: door een betere ruwvoerkwaliteit is de ruwvoeropname gestegen. In 2018 molk de familie 1.165 kg melk per geit met 3,99% vet en 3,51% eiwit. Ze houden 1.500 melkgeiten en 700 opfokgeiten.

Volgens geitenspecialist Mark Elshoff, die een waardevolle sparringpartner is voor de familie Bouwens, verdienen deze ondernemers de Agroscoopbokaal omdat zij de focus op hoofdlijnen leggen. De ondernemers maken een duidelijk bemestingsplan, gebruiken een specifiek maisras, focussen op de juiste conservering van de kuil, kiezen voor kleine partijen in balen en kopen gras van goede kwaliteit aan.
Daarnaast komt er geen bok in de stal. De geiten worden zoveel mogelijk duurgemolken. Onder andere de hoeveelheid licht in de stal draagt daaraan bij. Licht en klimaat in de stal worden automatisch gestuurd.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Melken
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief