Melken

Geitenhouders ForFarmers melken 87 kg vet en eiwit

Uit de jaarcijfers 2018 van Agroscoop blijkt dat de geitenhouders die mengvoer van ForFarmers hebben afgenomen en deelnemen aan Agroscoop (67 bedrijven) gemiddeld 1.174 kg melk per geit molken met 87 kg vet en eiwit.

De productie lag daarmee 16 kg lager dan een jaar eerder en de kg vet en eiwit daalden met 1,3 kg. Dat valt te wijten aan het extreem warme weer in 2018. ForFarmers vindt dat de geitenhouders in staat zijn geweest om de geiten toch goed te laten presteren, mede dankzij hun hittestressaanpak. Ook het minder streng selecteren door de ondernemers zorgde voor een hoog rendement uit de stal.
De mengvoerleverancier constateert een grote spreiding tussen de geitenbedrijven. Zo is het verschil tussen de bedrijven met de hoogste en de laagste melkproductie per geit 707 kg melk en het verschil tussen de bedrijven met de hoogste en laagste cijfers op basis van kg vet en eiwit per geit is 50 kg. Dit is deels te verklaren door bedrijfsverschillen, zegt ForFarmers.

Dalend mengvoerverbruik

De 20% beste bedrijven (als je kijkt naar de voerwinst) realiseerden een melkproductie van 1.390 kg melk en 103 kg vet en eiwit. Het bedrijf met de meeste kg vet en eiwit wist 114 kg per geit te realiseren. Het bedrijf met de hoogste voerwinst (incl. bijproducten en ruwvoer, excl. opfok) verdiende € 625. De laatste jaren weten de geitenhouders steeds meer winst te halen uit betere kwaliteit ruwvoer, concludeert ForFarmers, wat resulteert in een dalend mengvoerverbruik per 100 kg melk. In 2018 lag dat op 60,12, terwijl het mengvoerverbruik 5 jaar eerder nog op 67,58 kg per 100 kg melk lag.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Melken
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief