Gezondheid | Melken

Melktest voor listeria

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) biedt sinds kort de mogelijkheid om melkmonsters op listeria te onderzoeken; met of zonder speciale voorophoping. Een vergelijkbaar bacteriologisch onderzoek is ook mogelijk op voer- en faecesmonsters.

Vanwege de vele vragen over listeria-bacteriën in melk heeft GD deze test nu in het pakket. Het is bekend dat een deel van de geiten na opname van grote aantallen listeria’s uit het voer listeriose kan ontwikkelen, maar een groter aantal dieren scheidt de bacterie weken tot maanden uit via de melk. Het is niet bekend hoe lang deze uitscheiding kan duren. Het is daarom niet eenvoudig om geitenhouders te adviseren in alle gevallen uitscheiders op te sporen en af te voeren. De beste manier om listeriose te voorkomen is door preventieve maatregelen te nemen.

Wanneer welke test?

Pathologisch onderzoek – Door middel van pathologisch onderzoek op gestorven dieren of verworpen vrucht en nageboorte kan de oorzaak van sterfte en abortus worden achterhaald (ook listeria). Voor het aanmelden van materiaal voor pathologisch onderzoek kunt u contact opnemen met de GD Ophaaldienst via 0900-2020012.

Overige monsters – Voor het aantonen van listeria-bacteriën in de melk kan gekozen worden voor directe kweek of voor kweek met voorophoping. Melk is een type monstermateriaal waar listeria-bacteriën indien aanwezig goed uit te isoleren is. Om deze reden is het verstandig in melkmonsters te kiezen voor de kweekmethode zonder voorophoping. Voor het aantonen van listeria-bacteriën in voermonsters of mestmonsters is de kweek met voorophoping beter. De kweek zonder voorophoping ondervindt namelijk hinder van de aanwezigheid van andere bacteriën.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
GezondheidMelken
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief