Algemeen | Management | Melken

NGZO: Veel onder controle, voor nu

Franse melkgeitenhouders moeten proberen om de melkproductie van hun dieren te remmen omdat de melk niet meer verwerkt kan worden. De NGZO meldt dat dit op dit moment in Nederland niet aan de orde is.

Nederlandse melkgeitenhouders hoeven de melkproductie niet te remmen. Volgens de NGZO ervaren de Nederlandse zuivelfabrieken op dit moment niet dezelfde problemen als in Frankrijk. In het buitenland kampen zuivelfabrieken met een gebrek aan personeel doordat ze thuis moeten blijven of zich ziek melden. Tot nu toe zijn voldoende medewerkers van Nederlandse zuivelfabrieken wel aan het werk. Nico Verduin van NGZO: “Onze aandacht is voor 90 procent gericht op het voorkomen van ziekte bij de medewerkers van zuivelfabrieken. Medewerkers in de voedselketen hebben een cruciaal beroep en dat vraagt extra verantwoordelijkheid.”

Onder controle

Maar natuurlijk merkt de markt wel wat van de coronacrisis doordat de horeca stil ligt. Verduin: “De invloed op de geitenzuivelsector als geheel is beperkt, voor individuele bedrijven zijn de gevolgen beperkt tot veel. In de totale Nederlandse zuivel blijft de geitenzuivel natuurlijk echter klein.”
Een rondgang langs enkele geitenzuivelbedrijven bevestigt de uitspraak van Verduin. Het ene bedrijf kan de geitenmelk tot op dit moment goed kwijt, een ander merkt dat de vraag vanuit de horeca wegvalt en dat hierdoor omzet wordt misgelopen. De NGZO heeft de situatie voor nu onder controle, en heeft verschillende scenario’s klaar liggen om snel te kunnen schakelen. “Dat geldt in geval de situatie verslechterd, maar ook als alles straks weer verbeterd”, aldus Verduin.

Hier vind je meer informatie over de situatie in Frankrijk.

 

Over de auteur: Sandra Wilgenhof
Sandra Wilgenhof (1998) studeert Dier- en veehouderij aan de Aeres Hogeschool in Dronten. Via stages op de middelbare school in aanraking gekomen met veehouderij en...
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief