Management | Melken | Premium

Frankrijk: oproep tot rem op productie

Door de opschudding die het Corona-virus veroorzaakt, zouden zuivelbedrijven wel eens snel een teveel aan melk kunnen krijgen, schrijft het Franse La Chèvre. Anicap, de Franse belangenbehartiger van de geitensector, vraagt haar geitenhouders om de productie terug te brengen.

Er dreigt een teveel aan geitenmelk in Frankrijk volgens La Chèvre. In een bericht van 26 maart aan de verschillende spelers in de geitenmelksector, constateert Anicap grote marktverliezen na de sluiting van scholen, horeca en markten. De verkoop van kazen neemt ook af bij de grootschalige distributeurs, vooral kaas in de duurdere segmenten. Bovendien zien de zuivelbedrijven een verzuim van gemiddeld 20 procent, waardoor de productiecapaciteit afneemt.

Piekproductie

De vertegenwoordiger van de geitensector merkt in haar bericht op dat de situatie ‘des te problematischer is omdat deze zich voordoet in een periode van hoge productie, met een inzameling die in sommige regio’s op dit moment 5 tot 10 procent hoger ligt dan vorig jaar, en terwijl de jaarlijkse productiepiek er de komende weken aan zit te komen’.
In deze onstabiele situatie roept Anicap de geitenhouders op om hun productie te matigen. Ze staat daarin niet alleen. Ook Institut de l’elevage denkt dat de productie tijdelijk beperkt moet worden. Zij stelt voor om in te grijpen tijdens het melken (een keer daags melken zou de productie met 12 tot 15 procent doen dalen), bij de reproductie (een derde van de koppel droogzetten zou 20 tot 25 procent melk schelen), bij het voeren (minder krachtvoer), of bij de bestemming van melk (melk aan de opfokdieren geven, of een kaassoort maken waar meer melk voor nodig is).
Anicap wil ook de overheid vragen hulp te bieden bij het opslaan of vernietigen van melk.

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen
Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
ManagementMelken
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief